Първата фаза на изпускане на пречистени отпадъчни води от Фукушима, която разгневи Китай, ще приключи днес (11 септември), както е планирано, каза операторът на засегнатата японска ядрена централа, предават световните медии.

Противоречивият план на Япония да изпусне пречистени отпадъчни води от атомната централа Фукушима в Тихия океан предизвика безпокойство и гняв в страната и по света.

След цунамито през 2011 г., което нанесе сериозни щети на централата, там са се натрупали повече от милион тона пречистени отпадъчни води. Япония започна да ги изхвърля на 24 август 2023 г. в процес, който ще отнеме 30 години, за да завърши.

Въпреки одобрението от ядрения надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), планът беше дълбоко противоречив в Япония, като местните общности изразиха загриженост относно замърсяването.

Групи от риболовната индустрия в Япония и по-широкия регион също са притеснени за прехраната си, тъй като се страхуват, че потребителите ще избягват да купуват морски дарове.

Китай обвини Япония, че третира океана като своя "лична канализация" и разкритикува МААЕ, че е "едностранчива". Докато правителството на Южна Корея заяви, че няма възражения срещу плана, много от нейните граждани са против него.

И така, какъв е планът на Япония и как точно разбуни водите?

След бедствието компанията за електроцентрали Tepco изпомпва вода, за да охлади горивните пръти на ядрените реактори във Фукушима. Това означава, че всеки ден заводът произвежда замърсена вода, която се съхранява в масивни резервоари.

Повече от 1000 резервоара са били напълнени и Япония казва, че се нуждае от земята, заета от резервоарите, за да построи нови съоръжения за безопасно извеждане от експлоатация на завода. Компанията също така изтъкна опасения, че резервоарите могат да се срутят при природно бедствие.

Снимка 633254

Източник: iStock by Getty Images

Изпускането на пречистени отпадъчни води в океана е рутинна практика за ядрените централи - въпреки че критиците посочиха, че количеството от Фукушима е в безпрецедентен, много по-голям мащаб (над 540 олимпийски басейна).

Tepco филтрира водата във Фукушима чрез своята Advanced Liquid Processing System (ALPS), която намалява повечето радиоактивни вещества до приемливи стандарти за безопасност, с изключение на тритий и въглерод-14.

Тритият и въглеродът-14 са съответно радиоактивни форми на водорода и въглерода и трудно се отделят от водата. Те са широко разпространени в естествената среда, водата и дори в хората, тъй като се образуват в земната атмосфера и могат да влязат във водния цикъл.

И двете излъчват много ниски нива на радиация, но могат да представляват риск, ако се консумират в големи количества.

Филтрираната вода преминава през друга обработка и след това се разрежда с морска вода, за да се намалят концентрациите на останалите вещества, преди да бъде пусната в океана през 1 км подземен тунел. Tepco ще наблюдава радиоактивността на преработената вода на различни етапи, както и океанската вода на мястото на изхвърляне.

Система от аварийни клапани ще гарантира, че няма случайно изпускане на неразредена отпадъчна вода, казва Tepco, а персоналът може също ръчно да затвори изпускането бързо в случай на цунами или земетресение.

Правителството на Япония казва, че крайното ниво на тритий - около 1500 бекерела на литър - е много по-безопасно от нивото, изисквано от регулаторите за изхвърляне на ядрени отпадъци или от Световната здравна организация за питейната вода. Tepco каза, че нивото на въглерод-14 също ще отговаря на стандартите.

Tepco и японското правителство са провели проучвания, за да покажат, че изхвърлената вода ще представлява малък риск за хората и морския живот.

"Мръсната" вода от Фукушима отива или в океана, или в атмосферата

"Мръсната" вода от Фукушима отива или в океана, или в атмосферата

До какво доведе спирането на ядрената енергетика в Япония?

Много учени също подкрепиха плана

Марк Форман, експерт по ядрена химия от Технологичния университет Чалмърс в Швеция, каза, че водата няма да направи морето много по-радиоактивно, отколкото е сега.

Той каза, че въздействието на годишните дози радиация от изхвърлянето в океана е по-ниско от зъбните рентгенови снимки или мамографии - дори за тези, които ядат много морски дарове.

"Освободената вода ще бъде капка в океана, както като обем, така и като радиоактивност. Няма доказателства, че тези изключително ниски нива на радиоизотопи имат вредно въздействие върху здравето", каза експертът по молекулярна патология Гери Томас.

Въпреки годините на правителствени уверения, планът остава дълбоко противоречив за японската общественост. Само 53% казаха, че го подкрепят, докато 41% казаха, че не, в проучване, проведено през август от вестник Asahi Shimbun.

Назначени от ООН експерти по правата на човека се противопоставиха на плана, както и екоактивисти. Грийнпийс публикува доклади, поставящи под съмнение процеса на обработка на Tepco, твърдейки, че не стига достатъчно далеч в премахването на радиоактивни вещества.

Критиците казват, че Япония трябва за момента да държи пречистената вода в резервоарите. Те твърдят, че това печели време за разработване на нови технологии за обработка и позволява естественото намаляване на останалата радиоактивност.

Фактите са срещу страха във Фукушима

Има и някои учени, които казват, че са нужни повече проучвания за това как ще се отрази на океанското дъно и морския живот изпускането на водите.

"Видяхме неадекватна радиологична и екологична оценка на въздействието, което ни прави много загрижени, че Япония не само няма да може да открие какво влиза във водата, седимента и организмите, но и ако го направи, няма начин да го премахне. .. няма начин да върнем "духа" обратно в бутилката", каза морският биолог Робърт Ричмънд, професор в Хавайския университет, пред програмата Newsday на BBC.

Тацуджиро Сузуки, професор по ядрено инженерство от Изследователския център за премахване на ядрените оръжия към университета Нагасаки, коментира, че планът "не е задължително да доведе до сериозно замърсяване или да навреди на обществото - ако всичко върви добре".

Но като се има предвид, че Tepco не успя да предотврати бедствието от 2011 г., той остава загрижен за потенциално случайно изпускане на замърсена вода, каза той.

Китай "удари" стотици японски компании заради "Фукушима"

Китай "удари" стотици японски компании заради "Фукушима"

Беше спрян вносът на морски храни заради изпускането на вода от авариралата АЕЦ

Какво казаха съседите на Япония?

Китай беше най-категоричен, обвинявайки Япония, че нарушава "международните морални и правни задължения" и "поставя егоистичните си интереси над дългосрочното благоденствие на цялото човечество".

Малко след като Япония започна да пуска водата, Пекин разшири съществуващата забрана за морски дарове от Фукушима и някои префектури, за да обхване цяла Япония. Китай е най-големият купувач на японски морски дарове.

Двете страни в момента имат трудни отношения, като скорошното военно струпване в Япония, нейните по-близки отношения със САЩ и провокативните действия на Китай около Тайван повишават напрежението.

За разлика от Китай, Сеул, който желаеше да изгради връзки с Япония, смекчи опасенията си. Той казва, че "уважава" констатациите на МААЕ и е одобрил плана.

Но този подход разгневи южнокорейската общественост, 80% от която са притеснени от изпускането на вода според скорошно проучване.

"Правителството налага силна политика без изхвърляне на отпадъци в морето... Но сега правителството не казва нито дума (на Япония) за отпадъчните води, изтичащи в океана", каза Парк Хи-джун, южнокорейски рибар пред BBC Korean.

"Някои от служителите казват, че трябва да мълчим, ако не искаме да накараме потребителите да се тревожат още повече. Мисля, че това са глупости."

В отговор парламентът на Южна Корея прие резолюция в края на юни, противопоставяща се на плана за освобождаване на вода - въпреки че не е ясно какво въздействие ще има това върху решението на Япония. Длъжностните лица също започват "интензивни проверки" на морските дарове и се придържат към съществуващата забрана за внос на японски морски дарове от регионите около централата във Фукушима.

11 години след Фукушима: Япония възражда ядрената си енергетика

11 г. след Фукушима: Япония обяви, че ще строи нови реактори

Целта е до 2030 г. АЕЦ да произвеждат три пъти повече електроенергия в сравнение със сега

За да успокои страховете на обществеността, министър-председателят Хан Дък-су каза, че би бил готов да пие водата от Фукушима, за да покаже, че е безопасна.

Междувременно регионалната група на Форума на тихоокеанските острови нарече плана "поредна голяма катастрофа с ядрено замърсяване", тъй като няколко от нейните членове все още се справят с последствията от ядрените опити на САЩ.

Как реагира Япония?

Японските власти и Tepco стартираха широки обществени образователни кампании, а премиерът Фумио Кишида обеща "високо ниво на прозрачност".

Tepco също така обеща да публикува онлайн данни в реално време за нивата на радиоактивност на водата, на онлайн портал, посветен на обяснението на процесите на пречистване и изхвърляне на множество езици.

Чуждестранни делегации и медии, включително, бяха поканени за обиколки на съоръженията за обработка, а на дипломатическия фронт Токио започна преговори със своите съседи.

В материали, публикувани на уебсайта на министерството на външните работи, Япония също така посочи, че други ядрени централи в региона - особено тези в Китай - изхвърлят вода с много по-високи нива на тритий. BBC успя да провери някои от тези цифри с публично достъпни данни от китайски атомни централи.

Но най-голямото оправдание може да се крие в доклада на МААЕ, публикуван от шефа на агенцията Рафаел Гроси по време на посещение в Япония през юли.

Докладът, излязъл след двугодишно разследване, установи, че Tepco и японските власти отговарят на международните стандарти за безопасност по няколко аспекта, включително съоръжения, инспекции и правоприлагане, мониторинг на околната среда и оценки на радиоактивността.

Как се промени енергийният микс на Япония след инцидента във Фукушима?

Как се промени енергийният микс на Япония след инцидента във Фукушима?

Преди 10 години светът стана свидетел на една от най-тежките ядрени аварии

Гроси каза, че планът ще има "незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда".

И все пак решението на Япония да започне да изхвърля водите от Фукушима подготви почвата за силен сблъсък с нейните критици.