Явно зачестилите сигнали напоследък за пропуквания на мостове, а някъде след наводнения направо съборени съоръжения по пътищата на страната са принудили изпълнителният директор на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) инж. Янко Янков да назначи постоянна комисия по мостовите съоръжения по републиканските пътища. Само в София за ремонт са 34 моста, съобщиха преди месец от Столична община.

От пресцентъра на НАПИ уточняват, че комисията има за задача да предостави на изпълнителния директор подробен анализ на състоянието на пътните мостови съоръжения в страната, да организира изготвянето на единен регистър и да предложи на ръководството мерки за подобряване експлоатационното състояние на инженерните съоръжения там, където това се налага.

Председател на комисията е зам.-изпълнителният директор на НАПИ инж. Христо Славчев, а в състава й е включен и немския експерт Клаус Дитер Щоле - съветник на изпълнителния директор. В работата на комисията по райони ще бъдат привличани и директорите на областните пътни управления.

В края на август постоянната комисия ще предостави на изпълнителния директор предварителен доклад за резултатите от работата си с препоръки за мерките, които НАПИ следва да предприеме за оптимизиране състоянието на мостовия парк по републиканските пътища.

На всяко тримесечие комисията ще предоставя доклади за конкретни действия по ремонти, укрепване и поддръжка на мостовите и другите инженерни съоръжения, съгласно приоритетите и общото им състояние.