В последните няколко години испанската икономика се радваше на истински разцвет благодарение на ниските лихвени равнища в еврозоната, бума в строителството, високата заетост и имиграцията, които от своя страна станаха предпоставка за нарастване на потребителските разходи. Основните фактори, които допринесоха за това обаче са ниската безработица, високите цени на имотите и увеличаващите се наеми.

Но впредвид увеличението на лихвите в еврозоната през август 2006, както и намаляващите цени на домовете, е под въпрос колко дълго ще продължи този потребителски бум.

Испанската икономика има относително добри показатели що се отнася до БВП, което е 3.9% за 2006 год, като според последни данни през второто тримесечие на 2007 год. то бележи ръст от 4% на годишна база. Важно е да се отбележи, че 2006 година бе 13-тата поред година овенчана с ръст за Испания.

Потребителските разходи за 2006 год. възлизат на €584.3 млрд., което представлява 3.5% реален ръст спрямо година по-рано. Въпреки че се наблюдаваше леко забавяне в ръста на потребителските разходи от 2004 год., след 2002 год. те растат доста равномерно стимулирани от ниските лихвени проценти в еврозоната. Ръстът оказа положително влияние върху бизнес средата и по-специално продажбите на дребно и сферата на услугите, които се повишиха благодарение на нарастналия разполагаем доход. Годишният разполагаем доход за лице от населението през 2006 год. бе €11,419.

Колко важни са потребителските разходи за испанската икономика?

Важността се обосновава от факта, че те формират 60% от БВП за 2006 год.

Нивото на безработицата падна от сравнително високите 11.1% през 2002 год. до 8.5% през 2006 год. Укрепването на пазара на труда има позитивно влияние върху заплатите.

Благоприятен фактор за Испания бяха и ниските нива на лихвите в еврозоната, които ЕЦБ поддържаше, за да подпомогне проблемните икономики на Германия, Италия и Франция.

Въпреки това Испания страда от липса на конкурентноспособност за разлика от своите западноевропейски съседки заради ниската продуктивност и нединамичния пазар на труда. Независимо от това, тя не може да бъде определяна като страна с ниско производство. За 2006 год. , от общо 125 държави тя се нарежда на 28 място по индекс на световна конкурентноспособност. С най-нисък индекс, но все пак в топ 50, са Португалия и Гърция.

Бъдещи сценарии

По-високите лихвени равнища ще имат отрицателни последици за потребителските разходи в региона, тъй като през юни 2007 год. ЕЦБ вдигна лихвата до 4 %.

Очаква се икономиката да отбележи доста по-скромен ръст от 3.6% за 2007 год, като той ще се понижи до 3.4% за 2008 год.

Испания въведе реформи в данъчното облагане през януари 2007 год., намалявайки максималнните данъчни ставки с 2 пункта до 43% и минималните данъчни ставки от 24% на 15%. Всички спестявания ще бъдат облагани с плосък данък от 15%.  В дългосрочен план това би имало положително влияние върху потребителските разходи.