Вчера  Министерството на земеделието на САЩ (USDA) в доклада си за състоянието на световния зърнен баланс за седми пореден път увеличи оценката си за глобалния добив от пшеница през 2011/12 година, информира farmer.bg.

Съгласно актуализираните прогнозни данни световното производство на пшеница през настоящия маркетингов сезон ще възлезе на около 692,9 млн.т., в сравнение с 691,5 млн.т., очаквани допреди един месец, което е с над 41 млн.т повече в сравнение с предходната 2010/11 година. Важно е да се отбележи, че в средата на юни оценките за световния добив от пшеница през 2011/12 г. гравитираха към 660-662 млн.тона.

Основна заслуга за увеличението на прогнозните числа в сравнение с януарските данни имат Индия и Казахстан. Добивът от пшеница в Казахстан вече се оценява на рекордните за тази страна 22,7 млн.т, в сравнение с 9,7 млн.т, реколтирани през 2010/11 г. Оценката за реколтата в Индия е увеличена с 900 хил. т. ( до 86,8 млн.т.).

 

Данните за ЕС, Русия и Украйна не са променени - 137,5 млн. т., 56,2 млн. т. и 22,0 млн. т. съответно, в сравнение с 135,7 млн. т., 41,5 млн. т. и 16,8 млн. т - 2010/11 година.

Според американските експерти логистичните проблеми (липсата на вагони) създават сериозни проблеми за развитието на украинския износ и темповете на експорта на пшеница там сериозно изостават от прогнозирания в края на миналата година график. Освен това местните фермери задържат продажбите на пшеница предвид влошените перспективи за новата реколта.

Тези фактори повлияха за редуциране на прогнозата за обема на украинския износ с 1 млн.т, от 7 млн. т на 6 млн.т. Влошената прогноза за Украйна няма да намали експортния потенциал на черноморския регион, тъй като в същото време оценката за износ на пшеница от Русия е увеличена от 19,5 млн. т. до 20,5 млн. тона.

Повечето анализатори са на мнение, че новите прогнозни данни на Министерство на земеделие на САЩ няма да окажат голямо влияние върху цените на пшеницата в Европа, тъй като публикуваните вчера числа като цяло се покриват с очакванията на независимите експерти.

Все пак факта, че в доклада на (USDA) липсват изненади вероятно ще допринесе за намаление на спекулативната активност на пазара, а следователно и до понижение на борсовите котировки и експортните цени, в сравнение с пиковите и до голяма степен спекулативни стойности от началото на седмицата.