Парламентът на Норвегия подкрепи законопроект, който разрешава търговски дълбоководен добив на полезни изкопаеми, съобщи Reuters. Парламентаристите подкрепиха инициативата с огромно мнозинство (80 на 20 гласа). Това стана въпреки протестите на учени и еколози, които смятат, че такъв добив ще нанесе непоправими щети на околната среда.

Така Норвегия стана първата и засега единствена страна в света, предприела такава (спорна) стъпка.

Посоченият законопроект предвижда дълбоководен добив само в норвежки води, с площ от 280 хиляди квадратни км. Правителството на страната очаква по-късно да стигне до споразумения с други страни за дълбоководен добив на полезни изкопаеми в международни води.

Норвегия е с рекордни приходи от износ (за ЕС) на петрол и газ през 2022-а за цялата си история

Европейската страна с рекордни приходи от износ (за ЕС) на петрол и газ през 2022-а за цялата си история

Страната почти е утроила приходите си спрямо 2021-а година

Одобрението на законопроекта обаче не означава автоматично започване на работа на фирми от сектора. Компаниите, които възнамеряват да започнат добив на полезни изкопаеми в дълбоки води, ще трябва да подадат заявления до енергийното министерство на страната. Ведомството от своя страна ще внесе този списък в парламента, който след това ще реши дали да издаде или не лиценз на една или друга фирма за извършване на работи по проучване и добив в териториалните води на Норвегия.

Изискванията за работа по добив на полезни изкопаеми в дълбоки води в одобрения от парламента вариант на законопроекта се оказаха много по-строги от първоначалния текст, отбелязва Reuters. Освен това, независимо от сходния модел на лицензиране за добив на нефт и природен газ в Норвегия, енергийните компании, които биха искали да извършват дълбоководен добив, ще трябва да плащат по-високи данъци. Точният им размер ще бъде обсъден от правителството по-късно.

Норвегия започва петролни и газови проекти на стойност €16,4 милиарда

Най-големият доставчик на природен газ в Европа започва петролни и газови проекти на стойност €16,4 милиарда

Проектите ще бъдат в Северно море и в Норвежко море