Редкоземните елементи ще става все по-важни в ерата на електрификацията. Китай и Русия са двете държави, които господстват над сектора. Една европейска страна обаче иска да промени това.

По-рано този месец парламентът на Норвегия гласува одобряване на предложението на правителството за отваряне на огромна зона в морето за дълбоководен добив в търговски мащаб. Това прави европейската страна първата в света, която напредва с процеса на извличане на минерали от морското дъно. Норвегия твърди, че това противоречиво решение е необходима стъпка към прекъсването на господството на Китай и Русия в областта на редкоземните елементи.

Според властите това е един от начините, по който може да се улесни глобалният преход от изкопаемите горива към чисти енергийни източници, пише CNBC.

Проектът е спорен, защото според учени пълното въздействие върху околната среда на дълбоководния добив е трудно да се предвиди.

Ако все пак проектът се одобри, от морското дъно могат да бъдат извлечени метали като кобалт, никел, мед и манган. Употребата им е широкообхватна - батерии за електрически превозни средства, вятърни турбини, слънчеви панели и т.н.. Ето защо и търсенето им е голямо.

МАЕ очаква тази тенденция да продължи, наред прехода към чиста енергия, който също набира скорост. Само търсенето на кобалт и никел е скочило съответно със 70% и 40% между 2017 г. и 2022 г.

Според норвежкия енергиен министър Терие Асланд днес сме почти изцяло зависими от Русия и Китай и трябва да диверсифицираме глобалната верига за доставки на минерали по целия свят.

Международна агенция по енергетика междувременно предупреди, че днешното предлагане не достига за търсенето и за нуждата от трансформиране на енергийния сектор.

Повечето запаси на редкоземни елементи се намират в Китай. Виетнам, Бразилия и Русия също са големи редкоземни страни ако се съди по обема на запасите.

Новата политика на Китай за редкоземни елементи ще разтърси световната технологична индустрия

Новата политика на Китай за редкоземни елементи ще разтърси световната технологична индустрия

Китай лесно би могъл да саботира всякакви опити за оспорване на господството му на пазара на редкоземни метали

Противоречия около проекта

Парламентарното решение на Норвегия дава възможност на компаниите да кандидатстват за добив в национални води близо до архипелага Свалбард. Норвегия не възнамерява да започне сондиране за полезни изкопаеми веднага. Вместо това компаниите ще трябва да представят предложения за лицензи, които ще бъдат гласувани за всеки отделен случай в парламента.

По думите не енергийни министър на страната първите търговски лицензи за проучване на морското дъно може да се появят "може би през следващата година", но лиценз за извличане на тези минерали вероятно няма да се случи това десетилетие.

Проект за добив редкоземни елементи в Гренландия от 2024 г. ще задоволи нуждите на Европа и ще намали доминацията на Китай в сектора

Проект за добив редкоземни елементи в Гренландия от 2024 г. ще задоволи нуждите на Европа и ще намали доминацията на Китай в сектора

Производството може да започне още през следващата година

Одобрението на дълбоководния добив поставя Норвегия е в противоречие както с Обединеното кралство, така и с Европейската комисия, които настояха за временна забрана, именно заради опасенията за околната среда.