Министерството на енергетиката на САЩ леко понижи прогнозата си за средната цена на петрола сорт Brent за 2023 г. - от 84,46 долара на 84,06 долара за барел, става ясно от месечната прогноза на Управлението за енергийна информация (EIA) към министерството.

В същото време, прогнозната оценка за средната цена на петрола за 2024 г. беше рязко повишена - от 88,22 долара на 94,91 долара за барел.

Що се отнася за изминалия септември, по данни на енергийното ведомство на САЩ, средната спот цена на сорта Brent е била 94 долара за барел, което е с впечатляващите 8 долара повече от средната цена за август.

Покачването на цените се обяснява основно с удължаването от Саудитска Арабия на доброволното съкращаване на добива на нефт с 1 милион барела на денонощие до края на 2023 г. Друга причина за поскъпването е спада на търговските петролни запаси на САЩ до най-ниското им ниво от началото на 2022 година.

Енертийното министерство на САЩ прогнозира, че цените на петрола през следващите месеци ще продължат да растат, в очакване на "затягане" на баланса на международните пазари.

Прогнозата на САЩ за цената на петрол Brent през 2023 година

Прогнозата на САЩ за цената на петрол Brent през 2023 година

Очаква се значително понижение спрямо 2022 година