Европа се сблъсква със сериозни пречки в опита си да сключи сделка с Либия за живота на петте осъдени на смърт български медицински сестри и съдбата на тези стотици заразени със СПИН деца, пише днес Financial Times с позоваване на дипломати и анализатори.

Вместо надеждите за споразумение, преговорната позиция на ЕС става все по-слаба поради ключовата роля на Либия в ограничаване на емиграцията от Африка в Южна Европа.

Либийското правителство е изчислило, че страната дава убежище на между 1 и 1.2 милиона нелегални емигранти, много хиляди от които се стремят към Европа, главно през Италия.

Във време, когато Европа е все по-загрижена за енергийните си доставки, ЕС се надява да започне дискусии с Либия за кооперативно ползване на нейните петролни и газови ресурси.

„ЕС не е в състояние да оказва ефективен натиск" казва Оливер Майлс, бивш британски посланик в Либия и сега заместник председател на Либийско-Британския бизнес съвет. „Идеята, че ще подритнеш Либия достатъчно силно и тя ще направи каквото искаш ти, е неправилна".

Либийските съдии двукратно признаха за виновни медицинските сестри и палестинския доктор в заразяването със СПИН на повече от 400 деца в град Бенгази и два пъти ги осъдиха на смърт - последният път миналия месец. Повече от 50 деца вече са умрели.

Много международни експерти установиха, че заразяването, датиращо от 1998, отразява липсата на санитарни условия в болницата, а не умишлен акт от международния медицински състав.

Но гневът, надигнал се в България и призивите в българските медии имаше малък ефект върху останалата част на ЕС.

 „Позицията ни към Либия няма да се промени от това юридическо постановление" казва говорител на британското Външно министерство, имайки предвид, че присъдата трябва да бъде потвърдена от две по-висши съдебни инстанции.

Либия вече се върна в международния свят след решенията да се откаже от оръжията за масово поразяване и да компенсира жертвите от бомбардировките през 1988 в Локърби.

Страната не е склонна да се поставя под съмнение медицинската й инфраструктура и юридическия й процес и правителството не желае да се противопоставя на семействата на заразените деца. Бенгази традиционно е център на противниците на либийския лидер Муамар Кадафи и през миналата година там имаше безредици.

„През миналата година си мислихме, че ще достигнем до споразумение" - казва официално лице в ЕС. Става дума за надеждите, възникнали през декември 2005, когато Върховният съд на Либия отхвърли първоначалното осъждане на смърт. „Но с България в ЕС може би са преценили, че животът на сестрите струва повече".

Европейската комисия осигури € 2 млн. за жертвите на СПИН и към това добави още € 500.000 малко преди осъждането на смърт от миналия месец. Но по-рано дискусиите между Либия, България, ЕС и САЩ показаха много по-големи плащания. Семействата изискват плащане на $10 млн. за дете - същите пари, които Либия плати на семействата на жертвите от Локърби.

Правителствата на ЕС продължават информационните си контакти с Триполи и официалните лица казват, че все още има разумни надежди да се постигне разбирателство.