Ако Америка наистина изпадне в рецесия през 2008 г., това няма да изненада никого. От няколко месеца насам, всички медии се надпреварват от сутрин до вечер да прогнозират, ако не точната минута, в която ще започне рецесията, то поне точното тримесечие. Според последните проучвания на експертите от британското списание The Economist, шест от десет американеца са твърдо убедени, че страната им вече се намира в условия на занижен икономически растеж и висока безработица.

Хилари Клинтън, която се бори за мястото на кандидат за президент от демократическата партия, даде легитимност на тези коментари, като също отбеляза, че икономиката я очаква сериозна криза.

Въпреки, че все още голяма част от анализаторите, очакват рецесията да се размине (само 40% твърдят, че тя ще се състои), това едва ли може да успокои пазара. От инвестиционната компания Morgan Stanley очакват средно силна икономическа криза през първата половина на 2008 г., а на 7 януари Merrill Lynch беше първата финансова институция, която обяви че рецесията е вече факт. Два дни по-късно, от Goldman Sachs на свой ред заявиха, че прословутата рецесия е или вече тук или ще удари икономиката всеки момент.

Всички тези апокалиптични заключения бяха направени, на база слабите икономически данни идващи от САЩ в последните седмици. На 4 януари (миналия петък), излезе докладът за новите работни места в САЩ, който демонстрира изключително слаб ръст от 18,000 бройки за декември. Същевременно се оказа, че и нивото на безработица е с няколкогодишен връх на 5% (през март 2007 г. тя беше само 4.4%).

Неофициалното изследване на списание The Economist, наречено „индекс на думата започваща с буквата „Р", също дава доста притеснителни сигнали. Този показател отчита, колкото статии във вестниците Washington Post и New York Times използват думата „рецесия" през всяко тримесечие. Тази много простичка класация, е предсказала последните три рецесии, през 1981 г., 1990 г. и 2001 г. През последните няколко години, индексът на „буквата Р" е бил изключително нисък, като от втората половина на 2007 г., неговите стойности бързо започнаха да се повишават. Въпреки, че все още е доста нисък, ако продължава да напредва със същия темп, индексът може да е на същото ниво както при кризата от 2001 г. само след едно тримесечие.

Освен импровизирания индекс на The Economist, доста други официални показатели, също светят ярко червено. Един от най-достоверните такива, е индексът на Института за изследване на икономическите цикли (ECRI). Този измерител, успя да предскаже с почти 100%-това точност последните две рецесии, а днес неговата стойност е почти идентична на тази от началото на 2001 г. Въпреки това, дори експертите от ECRI все още не са напълно убедени, че рецесията е неизбежна.