Китайският търговски излишък се е покачил до рекордните $26.9 млрд. през месец юни, сочат изнесени днес данни, цитирани от агенция Bloomberg.

Това е далеч повече от очакванията на икономистите, а спрямо предходната година ръстът е 87%. Сега политиците в САЩ имат достатъчно амуниции да заплашат със санкции, ако юанът не поскъпне по-бързо, коментира бизнес медията.

Причина за увеличаването на излишъка е преустановяването на много от предишните търговски отстъпки от страна на китайските износители. Повече от половината от излишъка на Китай е в търговията със САЩ.

В Щатите миналия месец бе прокаран закон, който да „наказва" страните, използващи ниската разменна стойност на валутите си за „нечестно предимство". Така че днешните данни могат да доведат до засилване на напрежението за китайския износ в Америка, вече достатъчно критикуван за доставките на развалени морски храни и дефектни гуми.

„Това ниво на търговски излишък е безпрецедентно за Китай и която и да е друга голяма икономика в света", твърди коментатор от Хонконг. Според коментатора, трябва да се атакува главната причина за тази смущаваща диспропорция: съществено подценената валута.

Преди данните да бъдат обнародвани, юанът поскъпна с 0.23% и се разменяше за 7.5837 спрямо щатския долар в Шанхай. Това е най-високият ръст за месец. Откакто през юли 2005 Китай се отказа от строго фиксираният валутен курс, валутата поскъпна с 9.1%. За сравнение, евро поскъпна с 12% за периода.

Износът на Китай се е увеличил с 27% до рекордните $103.27 млрд. Вносът нараства по-скромно - с 14% до $76.4 млрд., най-нисък ръст за четири месеца.

Продажбите в чужбина доведоха икономиката на Китай до ръст от 11.1% за първото тримесечие. Следващата седмица ще бъде обявен и китайският БВП за второто тримесечие.

За 2006 търговският излишък на Китай бе $177.5 млрд. Само за първите шест месеца на 2007, излишъкът по външната търговия е $112.5 млрд.

Счита се, че юанът е подценен с 40%, което прави износът на Китай много евтин и води до загуба на работни места в САЩ, според някои американски политици. Китай разрешава дневни флуктуации на юана до 0.5% спрямо американската валута.