Русия започна новия сезон с драстично увеличение на износа на хлебно зърно. През юли износът на руска пшеница достигна рекордния месечен обем от около 2 млн. т. и продължава да нараства, пише farmer.bg.

Анализаторите обаче коментират, че руснаците вече имат нов сериозен конкурент при продажбите в Северна Африка и това е Румъния. През юли руската пшеница безапелационно спечели всички египетски търгове (720 хил. тона), но август започна със сензационна новина. В началото на месеца египетската държавна компания GASC за пръв път закупи респектиращите 60 хил. тона румънска пшеница по цена $261,94 за тон ФОБ.

Експертите са убедени, че през близките месеци Румъния има всички шансове да засили присъствието си на световния зърнен пазар предвид добрата реколта и високото качество на предлаганото за износ зърно.
Агенцията MARS информира, че благодарение на благоприятните агрометеорологични условия добивите от пшеница в страната средно с 23,5 на сто са по-високи от миналогодишните. Министърът на земеделието на Румъния смята, че производството на пшеница ще нарасне с около 20%, в сравнение с 2010 г. до 6,7 млн. тона, а Световният съвет по зърното дава още по-оптимистична прогноза - 6,9 млн. тона.

Излизането на Румъния на египетския пазар сериозно засегна и интересите на западноевропейските и американските производители, които само допреди няколко години заемаха доминиращо положение в доставките на хлебна пшеница за Египет - най-големият вносител на пшеница в света (6,5 - 7,5 млн. т.).

Активизирането на румънския износ сериозно обезпокои и Украйна. В началото на юли представителите на украинското правителство бяха почти сигурни в предстоящото победоносно завръщане на украинската пшеница на египетския пазар, а в деловите среди на Украйна със задоволство коментираха преговорите с държавната египетска компания GASC.

Минаха само няколко седмици и настроението рязко се промени, а повечето местни анализатори са категорични, че с появата на Румъния рязко са намалели шансовете за завръщане на Украйна на този стратегически пазар.

Междувременно търговците информират, че държавната компания на Египет GASC, която реализира вноса и преработката на хлебно зърно и произвежда 80 милиарда (!) субсидирани хляба годишно, ще получи допълнително финансиране от бюджета за да няма проблеми със снабдяването на населението, което предполага и засилване на вноса.