Руската митница подаде в Московския арбитражен съд иск срещу американската банка Bank of New York (BoNY) за 22,5 млрд. долара. Това съобщи руското издание РИА Новости, позовавайки се на адвоката на митниците Максим Смал.

Адвокатът заявил, че от 1996 до 1999 г банката е организирала незаконна схема за легализация на парични средства, получени от експортирани в Русия стоки. Митничарите са пресметнали, че на Русия са били нанесени щети за 22,5 млрд.долара.

Искът е подаден в Московския арбитражен съд във връзка с местоположението на банката, чието официално представителство е в руската столица.

Разследването на дейността на Bank of New York започна още в началото на 2000 г. Тогава в САЩ избухна грандиозен скандал за парите на руската мафия, които се изпирали през сметки на BoNY.

По-късно се изясни, че преводите, правени от руски банки, са тайни доходи на износители. Заради този скандал бяха закрити редица задгранични офиси на руски банки.

През 2006 г Люси Едуардс, вицепрезидент за Източна Европа на американската банка и съпругът й, бяха осъдени на 5 години условно.

Те се признаха за виновни в измами и съобщиха на съда, че от Русия към Bank of New York незаконно са били преведени повече от 7 млрд.долара.

През 2005 година BoNY съобщи, че ще освободи ресурс от 14 млн. долара за извънсъдебно споразумение по това дело с прокуратурата на Ню Йорк.