Както всяка сфера у нас, занаятчийството също пострада от икономическата криза, но за разлика от повечето търговци, занаятчиите очевидно са оптимисти за бъдещето и професията си.

На прочутата Самоводска чаршия във Велико Търново се намират 12 работилници, в които майстори представят произведения на традиционните български занаяти. За разлика от минали години, когато уникалните сувенири са привличали вниманието на много хора, сега интересът към тях намалява, разказва БНТ.

Занаятчийството у нас вече не е доходоносна професия, казват
самоводските майстори. Единствените им приходи са през летния туристически сезон, когато продажбите на ръчно изработените произведения се увеличават.

Куюмджията Тодор Кушлев споделя: „Трима помощници имах - двама ги пратих на борсата зимата! Ще се опитам лятото отново да ги взема... просто хляба ни е от туристите и зимно време ни е много трудно!"

Въпреки че печалбата е малко, а разходите - големи, майсторите са категорични, че няма да се откажат от професията си. Убедени са, че занаятчийството има бъдеще, дори и в условия на криза.

„20 години вече работим тук и всяка година оцеляваме. Занаятчиите са хора оптимисти, затова смятам, че тази година би трябвало туристическия сезон да е по-добър!", разказва Нина Нешева, която е грънчарка.

Старите майстори се притесняват, че пазарът у нас масово се залива от евтини китайски стоки, а това намалява продажбата на българските ръчно изработени сувенири.  
Въпреки това „Когато нещо много силно го обичаш и искаш да го правиш - намираш начин... и все повече хора мисля, че ще се издържат по този начин с правенето на сувенири!", уверява тъкачката Миглена Чаталова.