Неангажираната позиция на Китай по време на петте години членство в Световната търговска организация не е по вкуса на някои от конкурентите, които биха желали по-динамичен подход, предава от Женева АФП изказвания на дипломатически и икономически източници.

Китай е член на СТО от 11.12.2001, но от тогава нито е бил твърде активен в дебатите за глобално търговско споразумение, нито е обърнал много внимание на предложенията за регулиране на собствената си икономика.

Китайският стил не е блъскане по масата ... (или) правене на големи изявления", е посочил говорител на СТО. По-скоро, китайският подход е ориентиран към резултата.

Търговските дипломати в Женева казват, че в бъдеще няма изгледи да се промени отношението на Китай към организацията. Според Тони Милър, представител на Хонконг в СТО, изчаквателната позиция на Китай може да се разглежда като „въпрос на обсъждане на стратегия и тактики" (Хонконг има собствен представител в СТО).

Милър е преценил членството на Китай като много „здраво", добавяйки, че Китай с новите икономики като Бразилия и Индия придават „напълно различна динамика" на преговорите за глобална търговия, частично и с оглед на селското стопанство.

През септември генералният директор на Световната търговска организация Паксал Лами призова Пекин да играе по-силна роля във възобновяването на преговорите за достигане на общо световно съглашения за търговията.

Кръгът от преговори в Доха, столицата на Катар, през 2001 г. бе насочен към намаляване на субсидиите, тарифите и другите бариери към селскостопанската, промишлената и на услугите търговия. Преговорите многократно са били възпирани поради диспути между бедните и богатите държави, както и между водещите световни търговски сили - ЕС и САЩ.

Китай, останал отвъд рунда преговори от Доха, започна да среща все по-засилен натиск от световните търговски сили за присъединяване към правилата за свободна търговия на СТО.

САЩ и ЕС подадоха през октомври оплакване за високите тарифи за внос на чуждестранни авточасти. Тогава комисарят по европейската търговия каза, че Китай е достигнал до такава позиция, когато целия останал свят е започнал да чака нещо повече от страната.

Но китайското правителство предпочита да решава тези въпроси „извън съда", вместо с публична конфронтация.

Китай се квалифицира като развиваща се страна според СТО, което дава преимущества в някои аспекти на търговията с категорията развити държави, както и повече време за въвеждане на правилата на СТО.

Според САЩ, индустриалната политика на Китай е доказателство, че прехода от планова към пазарна икономика още не е завършил, докато ЕС би желал повече лидерство от Китай в СТО.