Sony съобщи, че продава компютърния си бизнес на японски фонд поради нерентабилност и се оттегля от този пазар, на който стъпи преди близо 20 години.
Компанията потвърди, че се е съгласила да продаде бизнеса с компютри VAIO на Japan Industrial Partners, инвестиционен фонд с централа в Токио.

Като част от преструктурирането си концернът също така ще отдели дейността си по производство на телевизори в дъщерно дружество, в което ще има 100-процентов дял.

Компанията ще съкрати 5000 работни места - 1500 в Япония и 3500 в чужбина до март 2015 г.

Sony се възстановява от загубите, отчитайки печалба от 27 млрд. йени (266 млн. долара) за третото тримесечие на финансовата си година благодарение на слабата йена и по-високите продажби, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Най-новите резултати са подпомогнати от благоприятния валутен курс, по-големите продажби, особено на смартфони, и пускането на пазара на игровата конзола PlayStation 4.

През същото тримесечие на 2012 г. Sony понесе загуба от 10,8 млрд. йени.

Продажбите на компанията през тримесечието от октомври до декември са скочили с 24% до 2,41 трлн. йени (23,8 млрд. долара). Sony обаче прогнозира, че за цялата финансова година ще отчете нетна загуба от 110 млрд. йени (1,08 млрд. долара) спрямо прогнозата за чиста печалба от 30 млрд. йени, оповестена преди три месеца, допълва ДПА.