Премиерът Сергей Станишев представи пред парламента доклад за участието на страната в процеса на вземане на решения на ЕС по време на словенското и френското председателство, съобщава news.bg.

През първите две години на членството в Европейския съюз българското правителство успя да се включи в дебатите по всички важни за нашето общество въпроси и да защити позициите на страната ни по тях".

По думите на премиера още през първата година на членството България е постигнала отлична координация за стриктно изпълнение на задълженията, произтичащи от членството.

Той се позова на справка на ЕК, според която към 26 август България е на 5 място сред държавите-членки по процент на въведени в националното законодателство директиви на ЕС.

За периода 1 януари 2007 - 15 октомври 2008 срещу България има открити 112 процедури за неизпълнение на задължения, произтичащи от правото на ЕС и към момента няма заведени дела срещу България, посочи премиерът.

От всички, започнати срещу страната процедури, 84 са официално закрити от ЕК, а закриването на други 4 се очаква много скоро, тъй като задълженията са изпълнени и ЕК е уведомена за това, съобщи още Станишев.

Той посочи, че само в пет случая ЕК е преминала към втория етап на досъдебната процедура - изпращане на мотивирано становище.

Три от тези случаи са закрити, четвъртият се отнася до единния телефонен номер 112 и се очаква закриване на процедурата, а петият - единственото неизпълнение от страна на България - е по механизма за мониторинг на парниковите газове.

Премиерът направи преглед на българското участие в приемането на Лисабонския договор, в политиката на разширяване на Европейския съюз, в прилагането на Лисабонската стратегия.

Той изтъкна и българските позиции в енергетиката, усилията по отношение на околната среда.

По отношение на транспортния сектор премиерът подчерта отменянето от страна на ЕК на наложената ни предпазна клауза в областта на авиацията.

Във връзка със земеделието и рибарството - усилията на България за постигане на консенсус по схемата за единно плащане на площ и настояването на страната ни да не се въвеждат задължителни минимални прагове на плащанията, както и българската инициатива за уеднаквяване на нивата на директна подкрепа за земеделие и изравняване на помощите в старите и новите страни-членки.

Станишев изтъкна и постигнатото в областта на политиката на миграция и убежище.