Днес, в рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, ще се проведе среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните, участващи в инициативата, съобщиха от пресцентъра на МС

Домакини на форума ще са министрите на правосъдието Миглена Тачева и на вътрешните работи Михаил Миков. Приветствие към участниците ще поднесе главният прокурор на България Борис Велчев.

В срещата в София ще вземат участие министри, заместник-министри и държавни секретари на Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Хърватия и Черна гора, Гърция, Румъния, Турция. Сърбия не е потвърдила участие в срещата. В работата на форума ще участват и делегации на Словенското председателство на Европейския съюз, на Съвета на Европа, както и представители на международните организации - Интерпол, Евроджъст, Европол, Съвет за регионално сътрудничество, ЮНМИК-Косово.

Основната тема, която ще се обсъжда на срещата, е "Предизвикателствата пред полицейското и съдебното сътрудничество по наказателни дела. Екстрадиция и европейска заповед за арест".

Дискусиите са разделени в два панела - "Предизвикателствата пред полицейското сътрудничество в Югоизточна Европа. Хармонизиране на националните законодателства с правните инструменти на Съвета на Европа и Европейския съюз. Изграждане на административен капацитет" и "Подобряване на съдебното сътрудничество при изпълнение на молбите за екстрадиция и европейска заповед за арест".

.