Има една добра и една лоша новина за президентството на Джордж Буш - пише International Herald Tribune. Започваме с добрата: през последната година имиджът на Съединените Американски Щати по света леко се е подобрил. Лошата: новият опитимизъм се дължи предимно на факта, че Буш в скоро време ще напусне президентския пост.

Ново глобално изследване на Pew Global Attitudes Project показва нещо повече: в света расте загрижеността от кризисните икономически условия и се налага мнението, че икономиката на САЩ уврежда локалните икономики. Освен това се разбира, че световното население посочва САЩ като главен виновник за глобалното затопляне.

Ендрю Кохът, президент на Pew Research Center, казва във връзка с публикуваните в четвъртък, 12 юни данни: „Няма огромна промяна в световната нагласа към Съединените Щати. Европейците продължават да са много по-негативни, отколкото в началото на десетилетието; изключително негативни нагласи преобладават в мюсюлманския свят. Но има някои индикации, че светът вижда възможност за промяна с новия президент".

Проучването сред 27 717 души от 24 страни е проведено през март и април, това е седмото голямо изследване на Pew Global Attitudes Project. През 2002 г. имиджът на САЩ е бил далеч по-позитивен отколкото сега, подкрепян вероятно от световното състрадание след терористичния атентат на 11 септември 2001 г., посочват изследователите.

Обаче с нападението над Ирак през следващата година, общественото мнение за САЩ в много страни, включително Великобритания и Германия, е станало негативно и тази нагласа се е задълбочила. Доброто за САЩ е, че в 10 от 21 държави през 2008 г. се наблюдава позитивна промяна спрямо Америка.

Установено е също, че хората по света имат далеч по-голямо доверие в Барак Обама, претендентът от Демократическата партия, отколкото в конкурента му от републиканците, съпартиеца на Буш Джон МакКейн - „да направи нужните неща относно световните дела". Това убеждение е най-силно в Европа, Австралия и Япония, както и в Танзания, граничеща с Кения: родината на бащата на Обама.

Като цяло, много хора очакват външната политика на САЩ да се подобри с напускането на Буш на Белия дом през януари.

Но в момента имиджът на САЩ е преобладаващо негативен, засегнат от войната в Ирак и зверствата със затворниците в Абу Граиб и Гуантанамо в Куба.

Песимизмът за бъдещето на Ирак през последните две години се е задълбочил, повечето анкетирани искат САЩ и НАТО да се изтеглят от Афганистан.

Едновременно с това хората по света признават надмощието на Китай. Мнозина, включително и трима на всеки 10 американци, мислят, че Китай ще замени САЩ като световна супер сила, макар да не се посочва точно кога. Но хората са критично настроени също и спрямо Китай (допитването е осъществено малко след като в Тибет избухнаха безредици). Китай игнорира интересите на останалите страни и е виновен за разрушаване на околната среда и погазване на човешките права.

В една трета от изследваните страни повечето респонденти гледат на САЩ като на враг, а не като на приятел. Тази гледна точка е особено силно изразена в Турция, дългогодишен приятел на САЩ в НАТО. Същото важи за Пакистан - доскоро най-верен партньор на САЩ във „войната срещу терора".

В Полша позитивните нагласи към САЩ са 68%. През 2002 г. процентът бе цели 79%, но през 2007 - само 61%. В Индонезия (с голям дял мюсюлманско население) проамерикански са настроени 37% от жителите. През 2002 г. „за Америка" са били 61% от анкетираните индонезийци, а през 2003 г. - 15% (!).

Независимо от позитивната като цяло тенденция, само в осем от изследваните държави преобладаващото мнение за САЩ е позитивно: Великобритания, Индия, Ливан, Нигерия, Полша, Южна Африка, Южна Корея и Танзания.

Преобладаващата част от населението във всички изследвани страни посочва, че САЩ се намесват във вътрешните дела на тяхната държава. В много случаи населението гледа на това като на „лошо нещо" - в Турция, Йордания, Аржентина и Великобритания (последната на теория се радва на „специални отношения" с Щатите).

В целия свят анкетираните са загржени за въздействието, което ще изпитат от икономическата криза в САЩ.  Във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Турция, Япония и Австралия мнозинството от анкетираните казва, че икономиката на САЩ има негативен ефект върху техните икономики. В нито една страна мнозинството не казва, че САЩ играят позитивна роля за техните икономики.

В САЩ, според 60% от анкетираните ефектът на американската икономика върху другите държави е негативен.

Ако оставим САЩ настрани, в близо три четвърти от проучваните от Pew държави (18 страни), мнозинството казва, че националните икономически условия са лоши. Големите изключения са Индия, Австралия, Русия и Китай, където според 82% от жителите настоящата икономическа ситуация е добра.

Има и парадокси. Във Франция според 81% от анкетираните икономическата ситуация в държавата е лоша, но според 68% от населението личната икономическа ситуация е добра.

Но като цяло в повечето държави хората не са удовлетворени от начина, по който се развива ситуацията вътре в тяхната страна. Китай отново е изключение, като 86% са доволни - ръст от 83% доволство миналата година.

Много характерна е промяната на нагласите в Русия. Според по-голямата част от участниците в допитването (52%), икономическата ситуация в страната е добра. Това представлява 14% ръст на „икономическия позитивизъм" и както може да се види от графиката най-долу, тенденцията към повишаване на икономическото доверие може да се забележи само в Полша (+16%) и Русия. Между другото, през 2007 г. недоволните от икономиката в Полша са били 74% - сега те са 47%.

В най-голямата икономика на света, 70% са неудовлетворени от пътя, по който се развиват нещата. Недоволството от икономиката се пренася и върху политиката: само 40% от жителите на САЩ считат, че опитът да се установи демократично правителство в Ирак ще успее. Подкрепата за Буш сред американците се срина от 78% през 2003 г. до 37% тази година.

По света, по-малко от 20% е подкрепата за Буш във: Великобритания, Франция, Германия, Испания, Турция, Египет, Йордания, Пакистан, Египет, Аржентина, Бразилия, Мексико.

Буш може да се утеши малко от непопулярността на бившия руски президент Владимир Путин по света. Само че в Русия подкрепата за Путин е 83%, а във всички в изследването европейски страни освен Полша, Путин се радва на по-високо одобрение, отколкото Буш.

Изпъква позитивната нагласа към канцлера на Германия Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози получава разнопосочни оценки, Иран плаши хората (с изключение на Пакистан, Индонезия, Нигерия и Русия), а Китай настига САЩ като разпознаван източник на глобални екологични проблеми.