Ще започна статията с малко предистория. Динамиката на борсовата търговия у нас бе особено изразена през второто и третото тримесечие на годината, когато индексите следваха неизменната си посока нагоре, а десетките инвестиционни фондове обявяваха неимоверни печалби в рекламните си съобщения. Към края на септември 2007 г., търговията с ценни книжа продължаваше да е в своя вихър, като никой от инвеститорите не очакваше, че някога ралито на борсата може да приключи.

Ежедневно се увеличаваше както цената на акциите (с това и капитализацията на компаниите и БФБ), така и броя сделки и дневни обороти. В един момент обаче, по форумите в интернет, а след това и в официалните сводки, започна да се прокрадва една еретична до този момент мисъл. Анализаторите започнаха да се притесняват, че всеки момент може да бъде премината онази точка на обществена търпимост, след която каквото и да бъде закупено, то ще бъде неразумно.

Малко по малко, септември свърши и докато пишехме поредния оптимистичен борсов коментар, индексите започнаха да се проявяват в една отдавна невиждана за тях светлина. Червеният цвят започна да преобладава и бяхме принудени да обявим началото на корекция или тогава все още смятахме, че ще бъде лека консолидация.

Естествено, лошите новини не идват сами и към края на нестабилния месец октомври беше публикувано официалното становище на БАЛИП (Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници). В него на дълго и широко беше обяснено как в последните месеци ставаме свидетели на обезпокоителната тенденция за надценяване компаниите на Българска фондова борса. Това, което провокира написването на отвореното писмо от асоциацията към КФН, пък беше явната злоупотреба с IPO-то на пътностроителното дружество Трейс Холд АД.  

Седмица по-рано се състоя прословутото вече първично публично предлагане на Трейс, което видя рекордното презаписване от 1 480 пъти. Това беше скандал, тъй като за първи път беше демонстрирано колко лесно се манипулира пазара, ако се използват вратичките при инвестиционните посредници. При това конкретно предлагане, бяха получени оферти за 32 млрд. лв. (спестяванията на всички домакинства в страната са на обща стойност 26 млрд. лв.), с които да се кандидатства за акции на стойност 22.1 млн. лв.

Като добавим към тази напрегната картина и изтеглянето на голяма част от външните инвеститори, които се опариха от разразилата се през август кредитна криза в света, нямаше как да не се случи ноемврийското рязко коригиране на цените. Борсата изпадна в непрекъсната спирала от слаби сесии, а борсовите индекси само за няколко седмици се върнаха до летните си стойности. Инвестиционните посредници започнаха бавно да отстъпват от бомбастичните си проценти възвращаемост, които до скоро красяха ефектните им реклами, а най-плашливите спекуланти побързаха да напуснат пазара.

Търговията от последната седмица и особено в петък, загатна че този процес май е на път да приключи. Инвеститорите започнаха да връщат доверието си към борсата, а с това и свежите пари. Друга причина за растящия оптимизъм на пазара бяха и потвърдените благоприятни резултати от последните консолидирани отчети на дружествата. Продължаващият силен интерес към предстоящите IPO-та на борсата, неминуемо ще окаже по-продължителен положителен ефект както на пазара, така и на общественото доверие.

Настоящата седмица завърши на зелено и за четирите ни борсови индекса. SOFIX и BG40, могат да се похвалят със солидно покачване от респективно 6.90% и 4.81%. Надяваме се с началото на новия месец декември, който е традиционно силен и за международните пазари, борсата да докаже че е излязла от двумесечната си корекция и започва отново да радва бизнеса и инвеститорите в страната. Надяваме се също така, регулаторните органи да вземат присърце това, което се случи и да не допускат същите грешки в бъдеще.

Пожелаваме успешен и доходен месец декември, към чийто край да можем да се поздравим с приключването на една изключително силна година за родния капиталов пазар!