Reuters съобщи днес от Вашингтон, че глобалният икономически ръст е достигнал до повратна точка и вече ясно се виждат признаци на забавяне, главно по САЩ. Това гласи изявление на Световната банка от сряда.

В годишния Глобален доклад за перспективите, базираната във Вашингтон институция за кредитиране на развитието е заложила глобален икономически ръст от 5.1% през тази година, който през 2007 ще се забави до 4.5%, и след това леко ще се качи до 4.6% през 2008.

Развиващите се страни, които засега допринасяха най-много за икономическия ръст, двойно повече от развитите пазарни икономики, ще нарастват със 7% през 2006 г., след това ще паднат до 6.4% през 2007 и 6.1% през 2008 г.

Развитите икономики за тази година ще растат с 3.1%, ще свият производството си в следващата до 2.4% и след това ще се засилят на 2.8% през 2008 г.

„Пропастта между развиващите се държави и развитите страни се задълбочава", казва икономистът от Световната банка Ханс Тимер пред репортери. „Развиващите се страни са в състояние да се засилват, докато страните с високи доходи не могат".

Според икономиста, ръстът на развиващите се страни по света ще остане силен, насърчаван от подобрената политическа система и изгодните финансови условия.

Според доклада, икономическото забавяне изглежда вероятно, но се предупреждава, че забавянето на пазара на недвижими имоти в САЩ може да даде тласък за по-остро от очакваното свиване и дори на рецесия, която да има голям ефект върху развиващите се страни.

Много по-слабия икономически ръст е намалил цените на основните търговски стоки, потенциално поставяйки пред трудности много от развиващите се страни, които до този момент са стояли далеч от подобни „счетоводни" проблеми.

Световната Банка казва, че до този момент инфлационните ефекти от силния икономически ръст в света са се ограничавали до пазарите на глобални стоки, каквито са масовите стоки.

В доклада се прогнозират глобални цени на петрола средно през 2007 от $56 за барел и по-нататък да падат до $53 през 2008, благодарение на нарастването на доставките и спадането на търсенето, след като икономическия ръст се забави.

Но ако мерките за забавяне на икономиката в държави като Китай, Аржентина и Индия не проработят, инфлацията в тези страни може да дръпне световните цени нагоре.

Относно Китай, икономическата перспектива е „все още благоприятна", като се очаква забавяне под 10% за първи път от няколко години, като през 2008 г. то ще е 8.7%. Засега информация за „прегряване" на икономиката има само в някои сектори и региони."Производствените мощности продължават да нарастват успоредно с търсенето, инфлацията остава ниска, а текущата сметка е на излишък - всичко това вещае „меко кацане" ", се казва в доклада по отношение на Китай.

От глобализационните ефекти Световната банка откроява очаквания ръст на доходите в следващите 25 години. Но ако не се управлява внимателно, този ръст може да се осъществи в засилване на неравенството и екологичната заплаха.

Печалбите от глобализацията може да се определят от екологичните странични ефекти и това е призив към развиващите се страни да се включват в глобалните инициативи, което от своя страна ще повиши интеграцията им като пълноправни партньори по световните проблеми.

Трите ключови области, където е нужна глобална кооперация за околната среда, са справянето с проблемите на климата, овладяването на инфекциозните заболявания и запазване на морските рибни резерви.

Предвиждането е за ръст в глобалната икономика от $35 трилиона през 2005 до $72 трилиона през 2030, за което ще допринесат силните икономики в развиващия се свят.

Световната банка казва, че доходите на развиващите се страни все още ще бъдат ¼ от тези на богатите страни, но е вероятно да се доближат до тях.

Държави като Китай, Мексико и Турция през 2030 ще имат стандарт на живот, сходен с този в Испания в днешно време.

А броят на хората, живеещи с по-малко от $1 дневно, ще намалее до 550 милиона през 2030 от 1.1 млрд. души сега - но Африка все още ще носи най-високите нива на бедност.