Независимо че има квота, ТЕЦ - Варна не е продала нито един киловатчас  електроенергия на вътрешния пазар, тъй като цената, зададена от  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, не удовлетворява собственика на електроцентралата ЧЕЗ

Цялото произведено количество еленергия се изнася за Сърбия, стана ясно по време на започналия вчера енергиен форум в курорта „Св. Константин". 

В ТЕЦ Варна в момента работи само един блок. В България потреблението на електроенергия за първото тримесечие се е повишило със 7% спрямо периода на миналата година, но опасност от недостиг на ток засега няма и е малко вероятно да се наложи да внасяме ток от чужбина, посочва шефът на НЕК Мардик Папазян, цитиран от в-к „Народно дело".

Според Папазян, изнасянето на ток за Сърбия носи значителни загуби за НЕК, която доскоро бе монополист в бранша. След спирането на двата блока на АЕЦ „Козлодуй" Румъния е изместила страната ни като износител № 1 на електроенергия на Балканите. Северната ни съседка дори е активирала допълнителни мощности на единствената си АЕЦ „Черна вода".