Показателите на американския фондов пазар затвориха по-долу от отметките на предишния ден. Индексът на „сините чипове" на Dow Jones се смъкна с 1,09 процента, до ниво 13501,7 пункта. По-широкият индекс S&P 500 се понижи с 1,42% до 1510,12 пункта, а високотехнологичният Nasdaq - с 1,16 процента до 2639,16 пункта.

На Нюйоркската борса NYSE поскъпнаха едва 23 процента от акциите, а поевтиняха 74 процента. Трейдърите в САЩ са обезпокоени, че кризата на пазара на жилища ще се разпространи и в други сфери на икономиката и ще доведе до смъкване печалбите на корпорациите.

Причината за поевтиняването на акциите в САЩ може да се търси в няколко насоки. Първо, компании като Home Depot (най-голямата в САЩ верига за стоки за ремонти и подобрения по дома) и други фирми свързани със сектора на жилищата намалиха прогнозата си за финансовия период.

D.R. Horton, най-голям строител на жилища в САЩ, предсказа, че за третото тримесечие ще е на загуба и акциите на компанията поевтиняха с 2%. Изявлението от Home Depot повлия негативно на пазара, но акциите на компанията поскъпнаха с 0.05% благодарение на новина за обратно изкупуване на акции.

Второ, Standard & Poor's разтревожиха финансовите пазари, като казаха, че ще намалят кредитния рейтинг на вторични ипотеки на обща стойност $12 млрд. и дадоха прогнози за повече лоши кредити в жилищния сектор.

Малко преди затварянето, Moody's Investors Service оповести, че смъква рейтинга на 399 ипотечни облигации и други 32 са „на мушка", което засяга дълг в размер на $5.2 млрд.

Акциите на инвестиционните банки и компаниите за ипотеки бяха ударени особено силно, за сметка на това Трежъри боновете поскъпнаха, след като фондовете започнаха да се изтеглят от по-рисковите активи. Индексът на S&P за финансовите акции падна с 2.2%, което е най-лошото представяне от средата на март.

J.P. Morgan Chase & Co. загуби цели 2.6%, Citigroup се раздели с 1.2%. Акциите на търговската верига Sears Holdings пък паднаха с 10% след прогноза за по-ниска тримесечна печалба. Последваха го и другите търговски вериги.

Трето, загубите на пазара се задълбочиха, тъй като в следобедната си реч председателят на Федералния резерв Бен Бернанке не засегна монетарната политика и остави инвеститорите без свежи сигнали.

Западноевропейските индекси последваха американската тенденция и затвориха на минус. Германският DAX се смъкна с 1,41 процента до 7964,76 пункта, френският CAC-40 - с 1,42 процента до 6019,22 пункта, а британският FTSE 100 - с 1,23 процента до 6630,9 пункта.