Много мениджъри на азиатски хедж фондове тази година вероятно ще трябва да си търсят друга работа - голям брой хедж фондове в региона Азия/ Тихи океан ще затворят или ще бъдат изкупени в болезнен процес на консолидация, задействана от сътресенията на финансовия пазар - коментира Ройтерс.

Съчетано с по-строгите бариери за откриване на подобен фонд, много вероятно е броят на азиатските хедж фондове значително да намалее още в близко време.

Богатството на инвеститорите продължава да нараства, но те ще предпочетат да предоставят средствата си за управление на утвърдени играчи - гласи мнението на водещи специалисти в индустрията, заявено по време срещата, посветена на фондовете с дялови участия и хедж фондовете, организирана тази седмица от Reuters.

Инвеститорите стават по-претенциозни относно инфраструктура, услужливост, управление на риска. За да предоставят парите си на някой фонд за управление, то този фонд вече трябва да е набрал някаква критична маса пари.

Тези мениджъри, които не са успели да отидат на следващото ниво по набрани фондове, ще трябва или да се слеят, или да бъдат купени, или да затворят бизнеса си.

Активите на Азиатско - тихоокеанските хедж фондове възлизат на около $156 млрд. в края на февруари. От началото на тази година представянето им е сред най-слабите в света.

След пет поредни години с двуцифрен процент на растеж, индексът на азиатските хедж фондове от началото на тази година се е понижил с 7.26%.

Индексите на европейските и северноамериканските хедж фондове също са се понижили, съответно с 3.49% и 1.53%.

Според специалист на Reuters, през настоящата година хедж фондовете в света ще се свият средно с 8%, като в Азия процентът ще е вероятно два пъти по-голям. Анализаторът твърди, че много фондове и богати лица са започнали да изтеглят средствата си от падащите фокусирани върху Азия фондове.

Фондовете на развитите пазари печелят както от покачването, така и от падането на пазара, тъй като бързо могат да станат „къси" на акциите. За разлика от тях, азиатските хедж фондове са с предразсъдъка на дългата търговия, предпочитайки да купуват и да държат акциите. Азиатските хедж фондове освен това са прекалено много и като брой за азиатския пазар.

Хедж фондовете вече се затрудняват да теглят пари на кредит от своите първични брокери, тъй като банките на мнозина от брокерите имат сериозни проблеми заради голямата кредитна криза.

Мениджър на хедж фонд вижда ситуацията по следния начин: „След година или две, ще видим повече долари в азиатските хедж фондове. Поместените долари ще се увеличат. Но мисля, че ще видим консолидация. Ще има много хора, които ще затворят".

Според цитирания мениджър, моделът „дълги / къси позиции" ще загуби влиянието си и ще спечелят онези мениджъри, които използват алтернативен инвестиционен стил като например мултистратегии, пазарни ситуации и пазар - неутрални, които не се влияят толкова от покачващите се цени на акциите.

Но така или иначе, много хедж фондове в Азия ще се провалят и то скоро, тъй като времето е много неблагоприятно за набиране на капитали. В региона стана известен фалитът на австралийския хедж фонд Basis Capital.

Колко пари са необходими, за да стартира хедж фонд? Мениджърите на фондове, ползващи мултистратегии, вече се нуждаят от поне $50-$100 милиона. Фонд, работещ по стратегията „дълги / къси", може да стартира и с $20-$30 милиона. „Времето на $5 - $10 милиона отмина ... с такъв капитал е много трудно да се реализира ръст".