За нефтения отрасъл на Русия тази година бе в буквален смисъл повратна - коментира руската медия РИА Новости. Най-накрая бе започнато строителството на експортния тръбопровод в направление страните от Азиатско - Тихоокеанския регион. При това цяла Русия е станала свидетел как с леко движение на ръката на президента на РФ Путин трасето на тръбопровода е било пренесено на 40 км, а след това на 400 км. от най-големия природен резервоар на питейна вода в света - езерото Байкал.

Съдбоносната среща се е състояла в град Томск на 26 април. Именно на тази среща Путин е заявил, че Източният нефтопровод трябва да премине отвъд пределите на водосборната зона на Байкал.

В началото Транснефт има намерение да построи  нефтопровода на 800 метра от брега на езерото, тъй като природозащитната зона на Байкал съставлява 500 м. Компанията уверява, че ще използва най-добрите технологии и ще сведе риска за езерото до нищожен минимум. Но малкото „ако" остава, затова хората в региона протестират с митинги против строителството на тръбата.

На съвещанието в Томск губернаторът на Иркутска област, изправен пред картата на Байкал, от името на обществеността на региона изказва безпокойство, че тръбата според проекта преминава през високо сеизмичната зона на Бурятия. Вицепрезидентът на Руската Академия на науките Николай Лаверов потвърждава наличието на сеизмично опасни зони по възможния маршрут на тръбопровода.

В резултат от дискусията Владимир Путин задава на шефа на Транснефт Семьон Вайншток въпроса за техническата възможност за изменение на трасето. Виждайки, че главата на Транснефт се бави с отговора, Путин казва: „Щом се разколебахте, значи възможност има".

Президентът на Русия предлага следния вариант - работата да започне от двете крайни точки, а когато се приближи до Байкал, вече да е разработена документация и да са проведени всичките необходими изследователски работи. „Трасето трябва да минава по-северно от зоната, която предлага академик Лаверов". Без да изчака възраженията на  Вайншток, Путин се приближава до картата и с маркер прокарва примерната линия на маршрута на нефтопровода на север от Байкал. По-късно се установява, че „точката", която Путин поставя в спора, е на 40 км. от брега на езерото.

Според РИА Новости Вайншток е бил напълно неподготвен за този развой на събитията, както и другите участници в съвещанието. Но след два дена Транснефт започва строителството на тръбата в Иркутска област.

А след месец, след нова среща с Путин, на Вайншток му става ясно, че нефтопроводът ще минава не на 40, а на 400 км разстояние от езеро Байкал. Причината - маршрутът, начертан от „леката" ръка на президента, минава през труднодостъпни планински терени. В крайна сметка опазването на езерото Байкал ще коства на Транснефт 537 км. по-дълго трасе на нефтопровода и свързани със строителството 300 км. нови автомобилни пътища. А в цифри - $1 млрд. повече.