Политическите рискове и по-високите производствени разходи ще задържат цените на продуктите, произведени от селскостопанския отрасъл на високо равнище и през 2012 година, прогнозира Rabobank - една от водещите финансови корпорации в света, ангажирана с инвестиции в аграрния отрасъл, съобщава farmer.bg.

Експертите от Rabobank отбелязват, че все пак ще има известно отстъпление от високите ценови стойности, регистрирани през 2011 г., главно вследствие на „подобрение на фундаменталния баланс", предвид възстановяване на глобалните зърнени запаси и неопределената икономическа ситуация в света, лимитираща развитието на потреблението.

Анализаторите обаче не изключват възможността за спад в производството през новия сезон, така както това се случи през 2008/09 година. Освен това се очертава увеличение на търсенето на аграрни суровини и основни храни в развиващите се страни. От друга страна е възможен спад в предлагането на аграрни суровини на световния пазар вследствие на неблагоприятното за реколтите развитие на природния феномен Ла Ниньо и геополитическите фактори.

Сред стоките с относително висок ценови потенциал, от Rabobank посочват соята и царевицата, а също така и живите животни. За кафето ценовата динамика вероятно ще бъде низходяща.