„Реже ли ни Европа от агропарите" е водещото заглавие на  „Труд"

Откъм Холандия и Румъния ни застигна тревожна вест. Брюксел може да санкционира България и да й отреже 25% от средствата за субсидии в земеделието. Страната не била подготвена за правилното усвояване на европарите. Ако се случи това, селското стопанство ще загуби над 78 милиона евро за т.г. , показва сметката. "Това са глупости. Никакво решение още не е взето", контрира Майкъл Ман, говорител на еврокомисарят по земеделие Мариан Фишер Боел.

„СУ прави неясна сделка с атрактивен имот в София" е водещото  заглавие на  „Дневник"

Месец преди края на мандата си ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се опитва да сключи сделка за апетитен терен от 18 декара в столицата. Водят се разговори с три компании, като целта е една от тях да построи сграда за университета на част от терена, а върху останалата площ предприемачът ще може да си вдигне своя. Схемата напомня опита на Варненския икономически университет отпреди няколко години, който предостави две свои почивни станции в Златни пясъци за хотели, но не получи обещаната срещу това нова учебна сграда.

Теренът, за който преговаря Софийският университет (СУ), се намира на бул. "Цариградско шосе" при разклона за летището. От 18-те декара осем са на университета, а останалите са публична държавна собственост. На последното заседание на академичния съвет беше съобщено, че са водени разговори с три компании - "Актив пропъртис", "Глоубъл файнанс" и една турска фирма.

Ръководството на университета иска победителят в преговорите да построи сграда за СУ от 21 хил. кв.м разгъната застроена площ. Предприемачът трябва да внесе депозит от 400 хил. евро, който остава за СУ, в случай че сделката се провали. Върху осемте декара на университета инвеститорът ще може да построи своя сграда, за да си възвърне чрез нея инвестициите, а висшето училище остава собственик на земята.

По информация на агенции за недвижими имоти цената на парцелите в района достига до 1000 евро на кв.м. Това означава, че ако опита да продаде 8-те си дка, университетът би получил 8 млн.евро. От СУ обясняват избраната схема с решението да се сдобият с нова сграда, без да продават земята.

От "Актив пропъртис" нито потвърдиха, нито отрекоха да са водили преговори. От "Глоубъл файнанс" отрекоха и заявиха, че засега нямат интерес.

Пред "Дневник" шефът на стопанския отдел в СУ Марчо Марков отказа да потвърди имената на фирмите. На въпрос дали университетът не трябва да обяви търг или конкурс за такива сделки Марков посочи, че юристите на СУ са проучили възможностите и ще бъдат спазени всички законови разпоредби. По думите му това ще бъде публично-частно партньорство с инвеститора, който предложи най-добрата оферта.

Теренът е необитаем от години, върху него има недовършена сграда. Марков изрази опасения, че ако ситуацията не се промени, държавата може да го вземе, както стана с ботаническата градина.

На последното заседание на академичния съвет подготвяната сделка беше оспорена от проф. Борис Гълъбов от Химическия факултет с мотива, че такъв мащабен проект трябва да остане да се решава от следващото ръководство на университета, защото мандатът на сегашното изтича. Ректорът Боян Биолчев реагира остро и заяви, че не иска да бъде обвиняван в корупция. Според него едва ли новият ректор и екипът му ще искат да се занимават в началото на управлението си точно с този проблем. Бързането Биолчев обяви с аргумента, че цените на терените на отделни места в София ще паднат. Според експерти това едва ли ще се случи за този терен, тъй като в съседство ще се строи първият магазин на "Карфур" в столицата.

Юристи коментираха, че академичното ръководство е длъжно да обявява търг или конкурс за такива сделки.

През 2002 г. Варненският икономически университет се опари при подобна схема. Висшето училище сключи предварителен договор с "Краун хотел", чийто мажоритарен собственик беше братът на тогавашния финансов министър Милен Велчев. Университетът даде на фирмата две свои почивни станции в Златни пясъци, за да строи хотели на тяхно място срещу ангажимента да получи учебна сграда във Варна. Правителството прехвърли имотите от публична в частна държавна собственост и ги даде на разпореждане на просветното министерство. Тогавашният министър Владимир Атанасов сключи нов договор, но с "Хелиос хотелс", собственост на офшорна фирма, в чието управление влизаха хора от "Краун хотел". В новия договор отпадна задължението да се построи сграда за университета.

„Орешарски: По-високи заплати срещу 25% съкратени учители", информира  „Дневник"

Преговорите между правителството и стачкуващите учители ще продължат в понеделник на експертно ниво, след като на досегашните два кръга, проведени при открити врата, не беше постигнат никакъв резултат

Профсъюзите отвърнаха с контрапредложение необходимите средства да дойдат от свиване на държавната администрация и увеличение на данъците за хазарта. До момента правителството продължава да предлага 32% ръст на заплатите за 2008 г. и общо над 50% до края на 2009 г. Искането на стачкуващите учители е за поетапно 100-процентно увеличение на заплатите им до края на 2008 г.

За да се увеличат двойно заплатите при сегашното положение, трябва да се вдигнат данъците, заяви вчера финансовият министър Пламен Орешарски. Преди ден министърът на икономиката Петър Димитров беше по-конкретен, пресмятайки, че ще се наложи ДДС да се увеличи от 20 на 22%, а плоският данък няма да падне под 15%. Социологът Андрей Райчев пък обяви пред БНТ, че исканията на учителите могат да разклатят стабилността на валутния борд. Синдикатите определиха всички тези изказвания като спекулации, които целят да настроят обществото срещу учителите.

Вчера финансовият министър отрече и възможността през 2008 г. да се отделят 5% от БВП за образование, както искат синдикатите. Той допусна секторът да получи 100% бюджетната субсидия, а не 90%, както е в общия случай.

Увеличение на заплатите ще има преди края на 2007 г., обещаха министрите. Преди това обаче трябва да се види какви са икономиите по общини. "София има над 1 млн. лв. икономии. Хайде вземете ги от кмета, да видим как ще стане", обърна се Даниел Вълчев към синдикатите, според които само през първите 6 месеца на годината в сектора са спестени над 50 млн. лв. Кметът Бойко Борисов коментира, че кабинетът се опитва да противопостави учителите на местната власт. Софийската община е отделила собствени 30 млн. лв. за ремонти и строителство на училища и това е 3 пъти повече от миналата година, каза той.

Продължава безсрочната стачка за заплати на горските. Според синдикатите в протеста участват около 120 лесничейства. Те искат двойно увеличение на възнагражденията, които сега били под 400 лв. Според ръководството на Държавната агенция по горите на това ниво са заплатите само на хората без опит и квалификация.

„Закон за лобизма щял да узакони корупцията", информира  „Труд"

"Приемането на закон за лобизма при нашите условия само ще узакони и регламентира корупцията". Това заяви пред агенция "Фокус" вчера Васил Василев, председател на Съюза на работодателите.

Поводът бе законопроектът за лобизма, внесен в парламента от синия депутат Любен Дилов-син преди повече от една година. Документът вече е обсъден от комисиите в Народното събрание и чака ред да влезе в пленарната зала за първо четене. Законопроектът за лобизма стана актуален заради спирането на работата на парламента на два пъти през последните седмици поради липса на готови проекти.

„Португалците нямат пари за "Тракия", информира „Стандарт"

Португалските фирми, които претендират за концесията на "Тракия", нямат пари за строеж на аутобана. Това стана ясно от думите на строителния министър Асен Гагаузов по БНР. В срок от три месеца след подписване на договора за концесионерите трябва да си осигурят финансиране, заяви министърът. Само преди три дни премиерът Сергей Станишев каза, че българо-португалският консорциум "Магистрала Тракия" АД можел веднага да започне изграждането на новите участъци от автомагистралата.

Засега е ясно, че потенциални кредитори на консорциума са португалската Банка на Светия дух и швейцарската Ю Би Ес, в която до 2000 г. е работил министърът на държавната администрация Николай Василев. През последната седмица стана ясно, че Ю Би Ес е сериозно засегната от ипотечната криза, тръгнала от САЩ.

След две седмици Гагаузов ще внесе предложение в Министерски съвет да се вземе окончателното решение и да се подпише крайният договор за концесията. Въпреки че Еврокомисията още не се е произнесла окончателно по въпроса. Засега има само отговор на Евростат, че промененият от правителството договор за отдаването на аутобана отговаря на европейските изисквания. Предстои Брюксел да вземе становище по още две жалби срещу аутобана. Едната е на столичния кмет Бойко Борисов, а другата - на неправителствената организация "Прозрачност без граници.

Три години след подписване на договора магистралата трябва да бъде завършена изцяло, заяви Асен Гагаузов. Остава да бъдат изградени само около 170 км. Няма опасност да липсва трафик по магистралата. И дори да се наложи държавата да плаща, не става дума за безвъзмездно даване на пари, а за кредит, който след това се връща от концесионера. Т.е. държавата няма да бъда ощетена, смята Гагаузов.

Предстои усилено пътно строителство, което включва магистралите "Хемус" и "Черно море". До март 2008 г. ще може да обявим тръжните процедури за отдаване на концесии на тези два обекта, каза Гагаузов. До края на 2007 г. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще възложи изграждането на магистрала "Марица", която трябва да бъде готова до 2009 г.

„Кредити и внос удариха хазната", четем в  „Стандарт"

Бясното пазаруване на вносни стоки заедно с кредитния бум рикошира по хазната. Държавата е принудена да затяга колана, за да остане котва на сигурността на фона на големите харчове и затъването в борчове на фирми и граждани. Министерствата и бюджетните организации няма да получат 100% от предвидените за годината пари, а само 90%, съобщиха за "Стандарт" министри от кабинета. Това означава, че всяко ведомство трябва да реши от кои от предвидените харчове да ореже. Едни спират ремонтите, други се лишават от канцеларски материали, трети остават без парно. Най-лошо е, когато заради липсата на пари се орязват социално значими дейности. Освен това министрите трябва да пестят, ако искат да зарадват подчинените си с тринайсета заплата.

Администрацията трябва да затегне коланите заради главоломно растящата дупка във външната търговия. Разликата между огромния внос на стоки и мижавия износ още през юли мина 3,5 млрд. лв. В резултат дефицитът по текущата сметка на платежния баланс е 11,4 на сто от брутния вътрешен продукт, при 7,2% за същия период на миналата година. От Европейската комисия са изразили сериозно притеснение за тези показатели и са настояли хазната да приключи годината с поне 3% от БВП излишък. До края на август той е 2,87 млрд. лв.

Точно за тези пари настояват учителите в исканията си за 100% увеличение на доходите. Но ако те започнат да се харчат за заплати, инфлацията може да стане неконтролируема, предупреждават финансисти.

Досега приходите в бюджета се събират изключително добре. До август от данъци в хазната са влезли 9 млрд. лв., което е 71% от предвиденото за цялата година. Но орязването на предвидените за годината пари се налага. Това обаче не би трябвало да е изненада за никой от кабинета. В закона за бюджета за 2007 г. е записано, че парите за администрацията ще бъдат намалени при влошаване на дефицита по текущата сметка.

Засега дефицитът в текущата сметка на платежния баланс се компенсира с огромните чужди инвестиции. Но в условията на валутен борд само държавната хазна може да гарантира икономическата сигурност в страната. А тя е необходима за развитие на частния бизнес. И за да знаем, че със следващата заплата ще можем да си купим същите стоки, както с предишната.

Наемите на магазини в София скочиха с 25 на сто за година", пише Монитор"

Еуфорията около това предприемачи да инвестират в търговски центрове не плаши собствениците на магазини, които са решили да печелят от отдаването им под наем. Доказателство за това е фактът, че за изминалите 12 месеца наемните нива на магазините в столицата са се повишили с около 25 на сто, показват резултатите от проучване на Imot bg, направено по поръчка на Investor.bg.

Най-силно поскъпване се отчита в кварталите "Банишора", "Бъкстон" и "Хаджи Димитър" - 30 на сто. В райони като "Дружба", "Дианабад", "Борово" и "Бели брези" увеличението е с около 20%.

Толкова са се увеличили и наемите в центъра на столицата. Тук и предлагането е най-голямо. Оферират се близо 650 магазина, от общо 2 000 предложения за цяла София. Средните нива, на които се отдават под наем имотите, са около 16 евро/кв.м. Изключение естествено прави бул. "Витоша", където стойностите за в пъти по-високи.
С до 10 на сто са се увеличили наемните нива за година в райони като "Лозенец", "Овча купел", "Слатина" и районът около Медицинска академия. Една от причините в престижния южен район на столицата увеличението на наемните нива да е само 9 на сто е наличието в близост на City Center Sofia.

Точно след откриването му в района се отчете увеличение на отдаваните под наем помещения. Това принуди собствениците на магазини да не повишават цените. Едва през последните месеци част от собствениците, в резултат най-вече на инфлацията, решиха да повишат наемите.
В страната положението с отдаването под наем на магазини не е толкова бурно, както в столицата. Тук впечатление правят два града - Варна и Русе.

Във Варна увеличението на наемните нива спрямо октомври 2006 г. е 32 на сто. Ако преди 12 месеца договори са се сключвали на нива от 8,31 евро/кв.м, то към момента тази цифра вече е 11 евро/кв.м. В Русе наемните нива в центъра и града са се повишили за година с 22 на сто. Желаещите да наемат магазин в центъра на града трябва да плащат 8 евро/кв.м на месец.

Брюксел иска лични данни за всеки пътник в самолет", научаваме от Сега" 

Европейската комисия обмисля да въведе предохранителни мерки при самолетните полети до страни от общността, подобни на тези, които се прилагат в САЩ, предаде EUobserver.com. От тази година всяка компания, която лети до САЩ и Канада, е длъжна да съобщава предварително 19 вида лични данни за всеки пътник на службите за сигурност на САЩ и ако те преценят, че пътникът е съмнителен, той не се допуска до самолета. Сред личните данни са и номера на кредитната карта, какво си е поръчал пътникът в самолета и др.

Засега Брюксел предвижда такива мерки само за пътници, които летят от трети страни към ЕС, но в бъдеще подобна схема може да се прилага и за полети от една страна-членка към друга. Идеята е на еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини, който обяви, че ще предложи това на срещата на европейските министри на вътрешните работи на 6 ноември.

Първоначално тези мерки няма да се прилагат за страните от Шенгенската зона, в която влизат първите 13 държави от ЕС плюс Норвегия, Швейцария и Исландия. Възможността България като член на ЕС също да се задължи да въведе драконовските мерки бе коментирана вчера от транспортното министерство с констатацията, че докато една идея стане директива, обикновено минават поне 2 години. От ведомството на Петър Мутафчиев бяха категорични, че не са уведомявани за такава идея.

"Европейската система за сигурност на полетите е достатъчно стройна и работи и по тази линия нямаме никакви забележки от страна на Еврокомисията", отбеляза шефът на Гражданската въздухоплавателна администрация Захари Алексиев.

1/3 от инвестициите са в строителство", разкрива Дума"

Около една трета от инвестициите в страната се реализират в строителството. Това показва доклад на "Индъстри Уотч" за прогнозите за строителството в България. Ако средно обектите се реализират за 18 месеца след издаване на разрешението за строеж, годишният стойностен обем на строителството у нас е в границите на 2,3 - 2,6 млрд. евро.

Според последните данни за разрешенията за строеж в последните 12 месеца са одобрени строителни обекти с обща разгърната площ от 1,4 млн. кв. м. От тях 60% са за жилищно строителство. Тенденцията показва запазване силния ръст на разрешенията за строеж в рамките на 28-50% средногодишно през последните шест тримесечия. Засега няма основания да очакваме забавяне на този темп на растеж, се казва още в доклада.

Също една трета от анкетираните компании отговарят, че делът на ресурсите, които изразходват за преодоляване на административни бариери е между 5 и 15% от общите им разходи. Мнозинството твърдят, че този дял е под 5%. Според доклада би могло да се направи приблизителна оценка, че годишният разход за административни бариери е от над 200 млн. лв. Близо 4/5 от фирмите посочват като най-тежка административна бариера бавното обслужване.

Цигарите поскъпват шоково от догодина", алармира Новинар"

Шоково поскъпване на цигарите до 4 лева за кутия догодина прогнозираха вчера синдикатите от тютюневата промишленост. Много пушачи могат да се откажат от вредния си навик заради увеличението на акциза. Синдикалистите са изчислили, че цигарите ще се продават между 2,75 лв. и 3,90 лв. Високите цени ще доведат до увеличаване на контрабандния внос, който ще е половината от потреблението. Това ще доведе до загуби за държавата от 800 млн. лв.

Увеличението на акциза на папиросите беше решено от правителството през лятото, като причина за това е, че е необходимо да бъдат достигнати минималните нива за облагане в ЕС. Акцизът на цигарите се вдига предсрочно, но за да не бъде голям шокът върху потребителите, увеличението ще бъде разделено на две равни части през 2008 г. и 2009 г. Така от следващата година сегашните 74,75 лв. за 1000 къса ще станат 100 лв. за 1000 къса. Новото вдигане на акциза ще бъде от 1 януари 2009 г., когато ще бъдат достигнати минималните нива на налога за страните от ЕС или 64 евро за 1000 къса, което ще направи кутия от по-луксозните цигари да се продава към 5 лв., изчислиха специалисти.

МВР ще стимулира полицаите с премии", съобщава Дневник"

Служителите на МВР ще получават премии, ако си вършат работата добре и това води до добри резултати. Това се казва в наредба, обнародвана в Държавен вестник.

Въвежда се оценяването на служебните постижения на хората в МВР и поощряването на заслугите. Целта те бъдат мотивирани и стимулирани, за да повишат качеството на работата си.

На всеки три месеца ще се прави оценка и заслужилите ще получават премии. Стимулиращото възнаграждение за всяко тримесечие ще бъде поне колкото средната заплата в МВР за съответната финансова година.

Служителите ще се оценяват по петстепенна скала от 0 до 4 по система за управление и оценка на служебните постижения. Към дирекция "Човешки ресурси" ще има специално звено за наблюдение и контрол, което ще движи оценителната система. То ще координира разработването на критериите за оценка и ще контролира отчитането на резултатите от прилагането на новата схема.

"Кремиковци" са назад със $100 млн. инвестиции", анализират от Сега"

Собственикът на "Кремиковци" изостава с влагането на около $ 100 млн. предимно в нови технологии, опазващи по-добре околната среда. Това съобщи вчера зам.-министърът на икономиката Нина Радева, която бе натоварена да следи изпълнението на плана за жизнеспособност на предприятието, за който бе сключен договор с Еврокомисията през 2005 г.

Според нея тези пари трябва да се вложат до края на годината и собственикът Прамод Митал е уведомен, че трябва спешно да ги намери. "В противен случай има опасност комбинатът да плати, и то заедно с лихвите, всички пари, които държавата му е отпускала от 1994 до 2004 г., т.е. около 500 млн. лв.", каза Радева. Следващият преглед на изпълнението на плана за жизнеспособност от страна на евроекспертите е в началото на 2008 г. Заради високите цени на стоманата на световните пазари в момента предприятието получава достатъчно приходи, заяви Радева.

Данске банк: Инфлацията през септември ще стигне 14% за годината", пише Дневник"

Инфлацията в България през септември ще достигне 13.9% на годишна база, прогнозира една от най-големите скандинавски банки Данске банк.

Основният двигател на продължаващото ускоряване на инфлационните процеси ще са поскъпването на хранителните стоки, ръстът в заплатите и силното вътрешно търсене.

Очаква се Националният статистически институт да обяви официалните данни за инфлацията през септември тази седмица. Много е вероятно официалната прогноза на правителството за инфлация от 3.1% към края на годината да бъде превишена многократно, коментират от финансовата институция.

Въпреки че министърът на икономиката Петър Димитров заяви през миналия месец, че очаква значително забавяне в инфлацията от последните два месеца, вече е ясно, че дисбалансите в българската икономика са неустойчиви и се налага предприемането на незабавни и много спешни мерки за затягане на фискалната политика, предупреждават от Данске банк.

Инфлацията в България през август достигна 12% на годишна база, след като месец по-рано беше 8.4%.

София ще плаща по-скъпо за частни автобуси", разкрива Сега"

Сериозно увеличение на цените са поискали частните превозвачи, кандидатстващи в конкурса за автобусни линии в София. При почти всички маршрути предложената цена се увеличава с около 80 ст./км спрямо сегашните нива.
7 фирми се състезават за 15-те линии, при някои маршрути конкуренция изобщо няма. "Поскъпването е повсеместно. Например линия 74, за която досега София плащаше 2.02 лв. на км пробег, занапред ще струва 2.92 лв.", обясни Борис Цветков от БСП. За тази линия кандидатства само 1 фирма. Сходен е ръстът и при останалите линии. Увеличението надхвърля 30% и се акумулира за всеки километър пробег.

Още 52 линии трябваше да се отдадат на частници. Кметът Бойко Борисов обаче замрази конкурсите за част от линиите. "Автотранспортът може да поеме сам тази дейност, а нови автобуси да се купуват по линия на еврофондовете, вместо да прехвърляме бизнеса на частници", коментира Цветков.

Жито от Украйна сваля цените у нас", пише Стандарт"

Цената на пшеницата тръгва надолу. Това прогнозира д-р Димитър Кръстев, който е сред най-големите зърнопроизводители в Добруджа. Причината е, че вече е отворена борсата в Украйна, а в най-скоро време ще заработи и руската. Това ще свали нивата у нас, които се доближиха до 500 лева за тон. Според зърнопроизводители от Добрич сделките в Украйна се сключват на 230 долара фондова цена, което прави около 320 лева. Кръстев е успял да продаде своето жито по 480 лева за тон и смята догодина да увеличи площите, засети с пшеница.

Пазарът с жито на борсата обаче е замрял. На пловдивската има голямо търсене. Продавачи обаче липсват, въпреки че курс "купува" се е увеличил с 65% от юли насам. Цените на брашното пък отново тръгнаха нагоре. Бялото поскъпна с 3,85% - от 666 на 692 лв. без ДДС. За последните три месеца ръстът за различните видове мливо е около 50%.