Ако някоя фирма изпадне в несъстоятелност, почти винаги мениджмнънтът носи вината. В повечето случаи липсва солидно финансово планиране, казва председателят на Съюза на синдиците във ФРГ, цитиран от Die Welt.

Зигфрид Бек е посочил, че разбира се и други фактори могат да доведат до несъстоятелност. Обаче при по-близко вглеждане в истинските причини, всичко води до грешни решения на мениджмънта, или непремерена реакция на външни въздействия.

Когато се стигне до нуждата от синдик, обикновено вече няма какво да се спасява, оплаква се Бек.

В съюза на германските синдици са включени професионалисти, които работят на длъжността синдик най-малко пет години в едно или повече съдилища за дела по несъстоятелност . В момента организацията има 400 члена.

По данни на федералната статистика, за първото полугодие на 2007 г. фалит са обявили 14.515 предприятия, което е с 10,8% по-малко от първото полугодие на 2006.

От повече от две години банкрутите в Германия намаляват, за сметка на това обаче изпадането в несъстоятелност от страна на потребителi става по-често срещано явление.

Общо са преброени 52.430 потрeбителски фалити. Заедно с фалитите на други частни длъжници и закъсняванията по плащанията, общият брой на случаите на несъстоятелност за полугодието се е увеличил с 9.0% до 82.702 случая.

Исканията на кредиторите според данните на съда са за  €16,1 млрд. Макар банкрутите на предприятията да са само една пета от общия брой банкрути, те формират почти 60% от сумите по искове.