„Станишев: Вдигаме минималната заплата на 220 лв", научаваме от „Сега"

Минималната работна заплата от догодина ще се вдигне от сегашните 180 лв. на 220 лв. Това заяви през уикенда в Смолян премиерът Сергей Станишев. Увеличението е около 22% и се прави с цел хората с доходи до 440 лв., които въвеждането на плоския данък от догодина ще засегне, да бъдат компенсирани.
Отделно за работещите в публичния сектор се предвижда еднократно увеличение на номиналните заплати. В частния сектор обаче също трябва да се увеличи възнаграждението, тъй като сега много работодатели плащат на хората близо до необлагаемия минимум, за да се избегне плащането на данъци. Самият необлагаем минимум от 200 лв. месечно се премахва с въвеждането на плоския данък.

Вдигат бюджетни заплати, които сега са под 450 лв.", пише „Труд"

Бюджетните служители, които сега вземат до 450 лв. заплата, ще бъдат компенсирани с еднократно увеличение от 1 януари 2008 г. Мярката се налага заради въвеждането на 10% плосък данък и отмяната на необлагаемия минимум от догодина. От това губят хората с ниски доходи.Финансовият министър Пламен Орешарски вече обяви, че правителството ще вдигне заплатите на ощетените. А такива са всички хора на трудови договори с възнаграждения до 450 лв. Това показват сметките, съобразени с новата данъчноосигурителна тежест догодина.

„Ваканционните имоти почнаха да поевтиняват", информира „Сега"

Еуфорията в цените на ваканционните имоти по Черноморието започва да утихва. За първи път през първото полугодие на тази година цените на тези имоти са се задържали и дори са започнали леко да намаляват, сочат резултатите от проучване на сайта Investor.bg.
През последните три-четири години поскъпването на тези имоти бе в рамките на 20-30% дори до 50% за година. Средните цени на гарсониерите и двустайните летни жилища в Слънчев бряг са спаднали с 4% спрямо юли миналата година, показва проучването. Ако преди 12 месеца сделки са се сключвали на нива от 950-985 евро/кв.м, то към момента цените са на средно равнище около 900 евро/кв.м, а според някои специалисти, покупки се извършват и при цени от 800 евро/кв.м.
Тенденцията се забелязва и в други южни черноморски градове като например Ахтопол, където гарсониерите са поевтинели с 5%, а тристайните имоти - с 8%. Същото е положението и в Равда, Свети Влас и други селища. Противоположна тенденция се забелязва в по-малките населени места, част от които са разположени и по-навътре от морския бряг. Много от имотите в Лозенец, Черноморец и Златни пясъци например са повишили стойностите си с над 20%. 

„Вдигат заплатите, но само на хартия", пише по темата „Стандарт"

Плоският данък от 10% зарадва хората с високи доходи, но предизвика тревоги сред по-бедната част от населението. Причината за това е, че ако сега плащате данъци по най-високата скала за облагане от 24%, догодина с въвеждането на плоския налог ще внасяте в хазната значително по-малко пари. Но хората, които взимат по 180-200 лв., ще бъдат ударени от данъчната реформа. Сега за доходи до 200 лв. въобще не се плащат данъци, а догодина такъв праг няма да има и всеки ще трябва да внася своята лепта в хазната.

Целта на въвеждането на плосък данък от изключително ниските 10% е хората с високи заплати да излязат на светло и да не крият доходите си. Никой не си е поставял за цел да ощети именно по-бедните българи. Затова от 1 януари 2008 г. заедно с плоския данък ще се вдигнат и голяма част от бюджетните заплати, според плановете на правителството. Увеличението ще засегне хората, които сега взимат пари в диапазона между 180 лв. и 440 лв. Увеличението на парите за тях ще бъде колкото да компенсира плоския данък. Например, ако сега учител взима 300 лв., от януари трябва да получава 315 лв., за да може след плащането на данъци да остане със същите пари в джоба. Ако чиновникът взима 400 лв., догодина заплатата му трябва да бъде увеличена с 5 лв. и пак ще се прибира вкъщи със същите пари след плащане на налози. Това вдигане на заплатите ще изправи на нокти всички счетоводители в бюджетни учреждения, но няма да има съществен ефект нито за джоба на работника, нито за икономиката на страната. Просто парите първо ще се дават от хазната, а после ще се прибират като налози. Но целта никой да не загуби от плоския данък оправдава допълнителната работа.
За хората със свободни професии също е помислено. Те ще ползват нормативно признати разходи. Един от вариантите, който се обсъжда, е те да са в размер на 25% от доходите.

„Визите за САЩ остават", пише още „Сега"

Напразни ще се окажат надеждите на българите за скорошно премахване на американските визи. Подписаният от Джордж Буш закон позволява на гражданите от държави, съюзници на Вашингтон в борбата с тероризма, да влизат в САЩ само с личните си паспорти и да остават там до 90 дни. България засега не отговаря на основното условие - 10% отказ на визи за предходната година.

През 2006 г. САЩ са отказали достъп на около 15-16% от кандидатстващите български граждани за визи. Досега прагът за отказ бе 3%.

Макар страната ни да не покрива критериите, тя е сред държавите, споменати от Джордж Буш като потенциални участнички в програмата за безвизов достъп заедно с Румъния, Унгария, Латвия и Полша, които също не се вместват в 10-процентовия лимит..

Европарите за регионите отиват в седем града", информира „Дневник"

София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора ще вземат 60% от европарите по оперативната програмата "Регионално развитие", съобщиха от министерството на регионалното развитие. Промяната в разпределението на средствата е по искане на Европейската комисия, е посочено в съобщението.

Преди това се предвиждаше 86 общини да кандидатстват на равно основание за общо 840 млн. евро по първия приоритет - градско развитие. Сега за седемте големи града са предвидени 503 млн. евро, докато за останалите близо 50 общини с население над 30 хил. души остават 336 млн. евро. Средствата трябва да бъдат усвоени за 7 години.

Ако по средата на периода управляващият орган на програмата - главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие", установи, че големите общини не се справят с усвояването на парите, ще може да ги насочи към останалите. Друга новост в програмата е, че общините могат да кандидатстват за еврофинансиране за изграждането на инсталации с възобновяеми енергийни източници, каквато възможност досега нямаха.

Съществена промяна в оперативната програма "Регионално развитие" е отлагането за след 2009 г. на финансирането на три операции по приоритета за градско развитие. Това са жилищна политика, организиране на икономически дейности и подобряване на физическата среда и превенция на риска в частта за наводненията, се казва в съобщението на регионалното министерство, без да е посочена причината.

Очакванията на ведомството са Европейската комисия да пусне програмата през втората половина на септември. Бюджетът на "Регионално развитие" за периода 2007 - 2013 г. е 1.6 млрд. евро. Предвижда се първите проекти за кандидатстване да бъдат по първите два приоритета - градско развитие и регионална и местна достъпност. Право да кандидатстват по тях имат 86 общини.

Дейностите, за които ще получат подкрепа градовете, са за ремонт, обновяване и купуване на ново оборудване за училища, социални домове, театри, читалища, библиотеки и културни центрове. Ще се подпомагат и проекти за извършване на одити и внедряване на мерки за енергийна ефективност в тези обекти, както и за осигуряването на достъп до сградите на хора с увреждания.

Белгийската KBC взе 70% от ЗПАД ДЗИ", съобщи „Монитор"

KBC получи необходимото одобрение от регулаторните органи и успешно финализира придобиването на дял в размер на 70% от ЗПАД ДЗИ, съобщиха от новия собственик. В близко бъдеще KBC планира да стартира публичен търг за придобиване на останалите 30% от акциите на ЗПАД ДЗИ.
На 30 януари KBC и Контракт София обявиха, че е постигнато споразумение KBC да придобие 70% от ЗПАД ДЗИ, българския лидер на пазара на общозастрахователни и животозастрахователни услуги.
KBC реагира своевременно на присъединяването на България към Европейския съюз и се превърна в първия белгийски инвеститор в българския финансов сектор, заяви Андре Берген, главен изпълнителен директор на KBC Груп.
ЗПАД ДЗИ предоставя уникална възможност на КВС да установи и развие дългосрочно присъствие на този многообещаващ пазар, каза още Бергер.
"ЗПАД ДЗИ е безспорен лидер в общозастрахователния и животозастрахователния сектор и е утвърдена марка в страната, която постига отличен ръст и добра доходност. Дългогодишното и водещо присъствие на ДЗИ в България, както и националната компактна и многоканална мрежа на разпространение също дават възможност на KBC да развива банковото застраховане на бързорастящия местен пазар. KBC има амбицията да осигури разрастването и бъдещето на ДЗИ с цел постигане на повече ползи за клиентите, служителите, застрахователните агенти, брокери и акционери, както и за цялото българско общество", заяви Бергер.
"Интегрирането във водеща международна финансова група като KBC гарантира бъдещето и развитието в кариерата на служителите на ЗПАД ДЗИ, а също така и на затрахователните агенти и брокери. Желаем успех на KBC в бъдещите им начинания в България.", каза Весела Кюлева, досегашния основен акционер в ЗПАД ДЗИ, приветствайки новия собственик.
"Превръщането на ДЗИ в част от водеща финансова група като КВС носи нови възможности на компанията за укрепване на развитието. Предвид професионализма, ентусиазма и решимостта на служителите на ДЗИ, на агентите и брокерите, ние сме убедени, че заедно ЗПАД ДЗИ и KBC и занапред ще просперират и затвърждават позициите си на лидери на пазара", заяви Недялко Чандъров, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗПАД ДЗИ.
ЗПАД ДЗИ е създадено като държавен застраховател през 1946 г. и има 60-годишен опит, познание и разбиране за пазарите и клиентите във всички застрахователни сегменти. ЗПАД ДЗИ е утвърдена, уважавана и широкоразпознаваема марка в българското застраховане. Благодарение на дългогодишното си присъствие и експертен опит ДЗИ успява да запази първото място на българския общозастрахователен и животозастрахователен пазар въпреки засиленото присъствие на международни конкуренти, появили се в края на 90-те години.
ЗПАД ДЗИ разполага с развита, многоканална мрежа на разпространение с национално покритие. Компанията има установено присъствие не само в големите градове, но и в много провинциални области; разполага с 200 клона за директни продажби, повече от 9 000 (7 800 общозастрахователни и 2 400 животозастрахователни) лицензирани агенти и 217 брокери.
ЗПАД ДЗИ е шестата по големина публична компания в България с 975 служители. Компанията поставя фокус върху малкия бизнес, има стабилни позиции в общото и животозастраховането и особено в автомобилното застраховане (което генерира над 70% от приходите от общозастрахователните услуги). ДЗИ Здравно Застраховане, специализирано в доброволното здравно осигуряване, също е част от богатото застрахователно портфолио. Част от сделката е и придобиването от страна на КВС на ДЗИ Инвест - доставчик на посреднически услуги на Българската фондова борса.

„Държавна намеса може да стабилизира пазара на зърно", разкрива „Новинар"

Държавата може да се намеси, за да стабилизира зърнения пазар, заяви зам.-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова в предаването "Неделя 150" по БНР. Според нея, ако има дефицит в страната, то той е свързан с предлагането на царевицата. До август цената на зърното ще се стабилизира, каза още Бъчварова. Временното увеличение на цените на зърнените култури заради засушаването не означавало, че хлябът трябва да поскъпне. Зърнопроизводители отрекоха, че високите цени на пшеницата са спекулативни. Според тях има недостиг на зърно в световен мащаб.

Евростат не бил одобрил сделката за "Тракия", пише „Дневник"

Европейската статистическа служба Евростат била изготвила становище, че условията в анекса към договора за изграждането на магистрала "Тракия" представляват нерегламентирана държавна помощ за концесионера. Това съобщи в. "Пари", без да посочва източник.

От министерството на регионалното развитие не коментираха информацията. Министър Асен Гагаузов пък не вдигаше мобилния си телефон. Досега той винаги е бил с очаквания за положителен отговор от европейската служба. Източници от строителното ведомство заявиха, че не знаят да е получено официално писмо от Евростат за "Тракия".

Становището на Евростат е важно, защото от него зависи дали средствата ще бъдат записани като държавен дълг. Европейската служба вече веднъж се произнесе, че по договора има недопустима държавна помощ заради клаузата за допълващи плащания от правителството към концесионера при недостиг на трафик. Това беше и една от основните причини за предоговарянето на условията с концесионера.

В новите клаузи според министър Гагаузов компенсиращите плащания при недостатъчен трафик са намалени от 180 млн. на 30 млн. евро за първите 6 години.След като пристигне становището на Евростат, правителството трябва отново да вземе решение по договора с българо-португалския консорциум.

„Олиото ще стигне 4 лв. литъра наесен", алармира „Сега"

Олиото може да поскъпне отново и цената му наесен да стане от 3.60 до 4 лв. за литър, алармира през уикенда Борислав Борисов, шеф на Асоциацията на българските села. Цената на олиото в момента по магазините е от 2.20 до 2.40 лв., докато в началото на годината бе под 2 лева. Новото поскъпване щяло да дойде заради високата стартова цена на новата реколта слънчоглед, която щяла да стигне рекордните 670-700 лв. за тон.
Според Борисов заради липсата на фураж месото щяло да поскъпне с още 15%, млякото - с 40%, а пилешкото - с 60%. Той алармира, че много дребни стопани са почнали да разпродават животните си, тъй като няма с какво да ги изхранят.
Според зам.-аграрния министър Светла Бъчварова подобно изказване е вид застраховане от страна на производителите, тъй като прибирането на слънчогледа все още не е приключило, за да се каже каква ще е реколтата. Освен това в България има и чужди производители на олио, а и имало начин големите търговски вериги да се намесят и да успокоят цените.
Според председателя на Съюза на зърнопроизводителите Красимир Аврамов обаче заради сушата се очакват значително по-ниски добиви от слънчоглед и първите резултати от Южна България вече го показват. Особено опасни за реколтата са сегашните дъждове, заяви в предаването "Неделя 150" на БНР Аврамов. Според Бъчварова в публичните складове и лицензираните зърнохранилища има към 70 000 тона царевица стара реколта и към 40 000 тона слънчоглед.
Заместничката на Нихат Кабил изрази по-големи опасения за реколтата от царевица, тъй като от нея зависи животновъдството, а проверките й показали, че има недостиг на пазара и определено производителите задържат добива, очаквайки още по-високи цени. За да се избегне по-нататъшното поскъпване на царевицата и слънчогледа, от понеделник земеделското министерство започва да подготвя стопаните, които искат да кандидатстват за закупуване на зърно от унгарската интервенционна агенция. Тя е пуснала на пазара 1.5 милиона тона зърно на специална интервенционна цена от 101 евро на тон. Пазарната у нас в момента е над 200 евро.
Проверка на в. "Сега" по пазарите в столицата показа, че ценовите аномалии не подминават и плодовете, и зеленчуците, които в този сезон би трябвало постепенно да стигнат най-ниските си за годината цени. Много търговци твърдят, че румънски и гръцки изкупвачи са в основата на поскъпването на дините и пъпешите например. Родното производство по пазарите тази година ще е малко. Според търговци в Любимец е пълно с техни румънски колеги, които плащат направо на полето по 25 ст. на килограм дини, докато миналата година цената на едро бе 18-19 ст. На пазара в момента най-ниската цена за дините е 45 ст., но преобладават гръцките. Пъпешите са по 1.20 лв.
Докато големите търговски вериги и квартални магазинчета в столицата предлагат доматите по 2 -3 лв., на Женския пазар могат да се намерят поне на 4 пъти по-ниска цена - 45 ст. Изключение прави само сортът биволско сърце, който е 1.50 лв. Търговците обясняват евтинията с това, че зеленчукът е от Петрич, а не от внос. Заради сушата турските домати, които години наред подбиват цените на българските, сега също били скъпи.
"Около тържищата в Петрич все по-често се навъртат гръцки търговци, които нищо чудно да вдигнат цената на българския домат, ако не го и вече правят", уточнява търговец. Той добави и че освен около зеленчука гърците обикаляли и по фермите, за да търсят качествено мляко, което да изкупуват, и дори били склонни да сключват едногодишни договори със стопаните.
"Не им вярвайте на оправданията със сушата, тук се сменят цените през час", отсече баба Стоилка, която живее в блок до пазара. "Защо вчера пъпешът беше 80 ст., а днес са го вдигнали до 1.20 лв. Защо в 5 часа вечерта има домати по 45 ст., а сутринта същите струват 79 ст.", попита риторично тя.
БОРБА СЪС СПЕКУЛАТА
За спешно свикване на комисията за борба със спекулата намекна през уикенда премиерът Сергей Станишев. Той уточни, че от нейното решение ще зависи дали и какви мерки ще се вземат за намеса на държавата на пазара. Тази комисия бе създадена в началото на годината и досега се е събрала само веднъж - през март. На това заседание 21 нейни членове решили, че няма сигнали за спекулативно вдигане на цените във връзка с влизането ни в ЕС и че ще имат следващо заседание, когато се появят такива сигнали. Правомощията на комисията са да сезира съответните органи, например КЗК или Комисията за защита на потребителите.
СПЕШНИ МЕРКИ
В Сърбия вчера влезе в сила временна забрана за износ на пшеница, царевица, соя и слънчоглед. Забраната ще трае 90 дни. В наредбата за забраната се посочва, че заради критичния недостиг на важни стоки, възникнал след дългата суша и нуждата от отстраняване на последиците от недостига, временно се забранява износът. Сръбското правителство е приело наредбата в петък на извънредно заседание, проведено по телефона.

„Овергаз" иска газификацията и на Разлог" , пише „Дневник"

Компанията обещава да изгради за осем години мрежата в града
Разлог да бъде присъединен към територията за газоразпределение на община Банско, за която "Овергаз инк" наскоро получи лиценз. Това иска газовата компания от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тя ще разгледа искането й на открито заседание на 9 август. Разлог не е включен в описа на териториите, за които по закон трябва да се проведат търгове за избор на компании, които да извършват газоразпределение. Общинският съвет в града е решил да поиска от ДКЕВР да бъде присъединен към лицензираната територия на "Овергаз". Неотдавна регулаторът издаде 35-годишна лицензия на "Овергаз инк" за Банско. Проектът за газификация на Банско и Разлог предвижда да бъде изграден преносен газопровод от съществуващия транзитен за Гърция. Освен Разлог и Банско с природен газ ще бъдат захранени потребители от Добринище и Баня. Самото разпределение на природен газ в Банско ще започне от 2008 г., като с предимство ще бъдат присъединявани стопански потребители. Според бизнес плана на дружеството през следващата година ще бъдат изградена мрежа от 14.6 км и захранени 49 стопански и 180 битови потребители. Намеренията на "Овергаз" са през първите пет години от лицензията да бъдат газифицирани всички обществените консуматори и 47% от битовите на територията на двете общини. В доклада на регулаторната комисия е записано, че газовата компания ще предложи нова тарифна структура. Тя предвижда да има подгрупи стопански потребители според потреблението. При формирането й компанията изхожда от факта, че обществено-административните имат неравномерно потребление, а промишлените - обратно. Експертите на ДКЕВР смятат, че тарифната структура е необоснована, като разделянето не отразява разходите. Наредбата за цените допуска газоразпределителното дружество да договоря, предлага и прилага по-ниски цени от утвърдените от регулатора, но само при условия че няма кръстосано субсидиране.

Цялата разпределителна мрежа в Банско ще бъде изградена до 2014 г. Газификацията на Разлог ще започне до 2009 г. със строителството на мрежа в центъра на града и присъединяване на първите обществени и стопански потребители. Цялата мрежа в Разлог се предвижда да бъде завършена за осем години. Селата Добринище и Баня ще бъдат захранени от търговец на сгъстен природен газ от метанстанция в близост до Банско. От началото на годината "Овергаз" обяви, че ще изгради станции за втечнен газ в десет големи града. Компанията е представила писмо в регулаторната комисия, че Банка ДСК е заявила готовност да финансира изграждането на мрежата в двете общини. Банката е готова да организира цялостното финансиране на проекта заедно с ОББ.

"Кремиковци" дължи над 4 млн. лв. данъци на общината", информира „Дума"

Явно санкциите, които се плащат в момента от комбината, нямат необходимия ефект, затова веднага трябва да започне налагането на толкова жестоки глоби, че ръководството да е принудено да приведе предприятието си в необходимите екологични норми, каза пред Експрес.бг председателят на столичната общинска комисия по екология Нели Манова.
На "Кремиковци" бе даден голям толеранс във връзка със замърсяването на атмосферния въздух на София, но за съжаление досега няма резултат, отбеляза Манова. Според нея обаче затварянето на комбината е прекалено крайна мярка. При взимането на такова решение трябва да се разгледат много фактори. На първо място трябва да намерим баланса по отношение на устойчивото развитие, което представлява съотношение между запазване на екологичната среда и развитие на инфраструктурата, каза Тя.
По думите на Манова въпросът трябва да се прецени и от социална гледна точка, защото, както е известно, в "Кремиковци" работят много хора, които биха останали на улицата при евентуалното му затваряне. Познавам обстановката, защото съм работила там и знам, че наистина много хора съществуват и живеят благодарение на комбината, каза тя.
Манова каза още, че на среща сръководството на комбината не е станало ясно докъде е стигнала инвестиционната програма на комбината, която е приета от министерството на екологията. Според тази програма "Кремиковци" трябва да получи комплексна оценка до края на октомври. Ако въпросната оценка не бъде получена до 30 октомври, РИОСВ и министерството ще трябва да затворят комбината.

„Експресни кредити за сметките за парно дават в Плевен", съобщи „Новинар"

Възможности за облекчения при издължаване на старите задължения и бонуси за изрядните клиенти, които си плащат навреме сметките за парно, ще стартира "Топлофикация София" до края на седмицата. Министерството на икономиката и енергетиката(МИЕ) ще парафира мерките за подобряване на работата с потребителите до дни и дружеството ще може да ги приложи веднага, съобщи за "Новинар" Любка Георгиева, представител на държавата в Съвета на директорите на столичното дружество. Програмата беше одобрена от мажоритарния собственик Столична община преди два месеца, но другият собственик, МИЕ, се забавил заради промените в неговото ръководство. Необходимо било време, докато новият енергиен министър Петър Димитров навлезе в проблемите на "Топлофикация София" и с предложенията за подобряване на събираемостта и работата с потребителите. Министерството освен това поискало становище от Главна данъчна дирекция и Министерството на финансите за бонусите, които "Топлофикация" предлага, но досега не е получен отговор, уточни Георгиева. Опрощаване на лихвите за абонати, платили накуп старите си задължения, е едното предложение.

В останалите топлофикации в страната са практика различни промоции, облекчения, включително на опрощаване на % от сметките.

Експресни нисколихвени кредити за погасяване на плащанията за парно е организирала "Топлофикация Плевен", се увери екип на "Новинар" в края на седмицата. Потребителите могат да теглят от 500 до 5000 лв. от клоновете на Общинска банка, дял от която държи собственикът на плевенското парно Христо Ковачки. 6,35% е лихвата за заем от 1000 лв. за 3 години изплащане при 38 лв. месечна вноска. 27 лева е месечната вноска, лихвата е 6,28%, ако кредитът се изплаща 5 години. 19 лв. на месец ще внася потребителят, ако се издължи за 10 години.

Още от края на миналата година абонатите, които не закъсняват с месечните си сметки, ползват 3% отстъпка, но без ДДС.

„Фонд "Земеделие" дава 900 хил. лв. за градинарите", научаваме от „Дневник"

Производителите на зеленчуци ще получат по 29 лв. субсидии за декар пипер и 24 лв. - за декар домати, ако ги предлагат на пазара или за преработка от консервните фабрики. Целево ще се отпускат безвъзмездни помощи и за покупка на семена за картофи, както и на пчеларите за покупка на пчели-майки. Това реши на последното си заседание управителният съвет на фонд "Земеделие".

Общият размер на субсидията за зеленчукопроизводството е в размер на 900 хил. лв., като възможността за подобно подпомагане е разписана в европейските директиви. За да получат субсидията, стопаните трябва да са засадили минимум 10 и максимум 200 дка с пипер или 240 дка с домати. Според регламента от 2004 г. общата минимална помощ за това подпомагане не трябва да надвишава 3 хил.евро за фермер, като парите се ползват в рамките на три години. През юли Европейската комисия реши този праг да бъде увеличен на 6 хил. евро, като се очаква това решение да влезе в сила от 1 януари 2008 г. Средствата са извън директните плащания за декар, които фермерите ще получат в периода декември 2007 г. - юни 2008 г. Кандидатите за субсидия трябва да докажат, че продукцията им ще се реализира на пазара. Те трябва да са регистрирани и да декларират, че са уведомени за характера на помощта. Документите за кандидатстване се приемат от 13 август до 10 октомври в областните бюра на фонда, съобщиха от министерството на земеделието.

Фонд "Земеделие" отпуска допълнителното подпомагане като компенсация за загубите, които стопаните претърпяха от сушата и поройните дъждове през юни. Сушата нанесе сериозни загуби и на пчеларите, затова фондът ще отпусне 200 хил. лв. за отглеждане на пчели-майки в периода 13 август - 15 октомври. Средствата ще се дават само на производители, които пласират стоката си на пазара, като целта е по този начин да се пресече нелегалното производство на мед. Това право ще имат само регистрирани производители, които спазват изискванията на Закона за пчеларството и фигурират в списъка на развъдните бази с вписан капацитет за производство на пчелни майки. Списъкът се изготвя и заверява от Националната развъдна асоциация по пчеларство и одобрява от дирекция "Аграрно развитие" на Министерството на земеделието и продоволствието.

Субсидията за покупка на картофи за посев още не е определена, но парите ще се дават само за продукция от клас А и Б.

Фонд "Земеделие" удължи до 17 август срока за подаване на инфраструктурни проекти от общините, които кандидатстват по програма САПАРД. Първоначалният график предвиждаше документите да се приемат до 3 август, но поради пропуски и несъответствия в решенията на общинските съвети фондът прави отсрочката. Крайният срок за договаряне на средствата по програма САПАРД е 12 октомври 2007 г. След това предстои отварянето на Програмата за развитие на земеделието и селските райони, която ще действа в програмния период 2007 - 2013 г.

„Концесионер превзел целия плаж в с. Лозенец", предаде „Новинар"

Концесионер на „Малък плаж" в село Лозенец завзел цялата пясъчна ивица. Сигналът е бил подаден от летуващи, съобщиха от Агенция „Фокус". Проверка на служители от Дирекция „Устройство на територията" от община Царево е установила, че няма задължителните 20% от плажа за свободно ползване. Цялата пясъчна ивица край морето била заета от платени шезлонги и чадъри.
     

„Данъчните откриха нелегални къмпинги край Царево", научаваме от „Дневник"

Проверка на данъчните откри почти криминални къмпинги, работещи на територията на бившия "Юг" край Царево. Установено е, че фирма "Реко 91" от Панагюрище, собственост на Костадин Пенчев, стопанисва в съседство 66 бунгала без регистър за настаняване на туристите, няма удостоверение за категоризация, липсват каквито и да било документи, удостоверяващи, че дейността се облага с данъци. Заведението в същия къмпинг няма разрешение и предлага алкохол без лиценз, а ястията се приготвят в съседно бунгало.

Инспекторите са проверили и легловата база на бившия "Юг" и финансовата отчетност на ЕТ "Готи" - бургаска фирма, придобила имота през 2005 г. Тя стопанисва 30 бунгала със 100 легла. От началото на юли досега "Готи" е реализирала 1025 нощувки. Данъчните установили обаче, че липсва касов апарат и на туристите не се издава документ. Оказало се, че има регистър за настаняване, но през тази година в него са записани едва 24 летовници.

В съседство са демонтирани и две бариери, на които е прибирана такса от 2 лв. за вход, без да се издава касов бон. За финансовото нарушение данъчните са съставили протокол на великотърновската ЕТ "СИИ Стар-Васил Петков", арендатор на плажа пред къмпинга. Освен това бариерите са затваряли пътя, който е публична общинска собственост, и незаконно е бил ограничаван свободният достъп до пясъка.

Данъчнитe служители са установили нарушения и в двете заведения на плажа "Силистар" до Резово. В нарушение е уличен и собственикът на паркинга, който е обявил пет места, а при проверката са преброени 15 автомобила. Единственият път до плажа не е бил преграден с бариера, но на 500 м под едно дърво висяла табела за платен паркинг от 6 до 20 ч. Мъж събирал от всяка кола по 2 лв. В момента на проверката инспекторите преброили 40 автомобила. Паркингът не е съгласуван със съответните служби в община Царево.

Бариера е била поставена и на входа на вилното селище "Лазурно море", собственост на "Кортекс трейдинг" АД. Управителят на ваканционното селище обяснил, че таксата, която се плаща на входа, е за ползване на паркинга пред хотела. От община Царево отрекоха да са издавали разрешения за поставянето на каквито и да било оградителни съоръжения. Проверките са част от кампанията на данъчните и общината, която цели да бъде осигурен свободен достъп до плажовете. Те ще продължат до края на август.