Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко от днес вече е в действие, след като от печат излезе официалният бюлетин за въвеждането му, съобщиха от Българския институт за стандартизация, цитирани от БТА.

Бюлетинът ще се предлага за разпространение и всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, ще може да си го закупи, каза Галин Ганчев от института.

Инициативата за връщането на този стандарт бе подета от браншовите организации. На етикета на млякото, произведено по БДС, ще пише "Българско кисело мляко".

Категорично изискване е то да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено. Закваските трябва да са от щамове лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Българското кисело мляко ще се продава в полистиренови кофички до 1 кг, стъклени буркани до 1 кг и керамични съдове със същата вместимост. То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Засега контролът по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК в цялата страна. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните до края на тази година.

Припомняме, след продължителни дебати относно качеството на киселото мляко, както и излязлата информация за млечни продукти, които се произвеждат без контрол на качеството, от браншовата организация на млекопреработвателите настояха за въвеждане на стандарти за качество.

За производството на сирене, в което вместо прясно мляко се използва палмово масло и други растителни мазнини както и вносна суроватка, алармира още през 2008 година бившият министър на земеделието Нихат Кабил.