Как можете да се защити от измами при покупките си онлайн с карта? Този въпрос не е нов и от години се работи по повишаване сигурността на разплащанията в интернет. Кражбата на номера на банкови карти предизвика картоиздателите и търговците да въведат допълнителни елементи към кредитните и дебитните карти, за да предотвратят измамите. Такъв е случаят и с трицифрения код на гърба на повечето карти. Чрез него се цели да се провери дали наистина картата е налична при човека, който се опитва да я използва.

При самолетните билети закупени онлайн от авиокомпаниите понякога изискват да се представи на летището картата. А когато пътника не е титуляр по картата може да му потърсят документ от титуляра, че плащането е легитимно.

Неприятното тук е, че тази игра се играе от двама. От една страна са банките и другите издатели на карти, а от другата - измамниците. Как можем тогава да се предпазим?

Какво е виртуалната карта?

Едно от иновативните решения за намаляване на риска от злоупотреби са т.нар. виртуални карти. Тези карти предварително се зареждат с необходимата сума за предвидените транзакции. Това, което получавате в действителност, е номер на карта с всичките атрибути необходими за извършване на разплащането, но не и самата пластика.

По-голямата сигурност идва от факта, че виртуалната карта се захранва от притежателя с нужната сума непосредствено преди дадена покупка. Можете да плащате с нея само в рамките на сумата, с която сте я заредили. Така, ако случайно някой се сдобие незаконно с номера на картата, то той няма да може да плаща с нея, защото пари в картата няма.

Виртуална карта vs. дебитна карта

Какъв е смисълът на подобна карта? Смисълът е именно в по-голямата сигурност. Също така виртуалната карта може да се определя като кредитна (без реално да е такава). По този начин можете да се разплащате в интернет със сайтове, които не приемат дебитни карти, а само кредитни. С виртуалната карта едновременно избягвате риска от измами, но и реално не се ангажирате със стандартна кредитна карта.

Виртуалната карта е много полезна, когато се регистрирате на сайтове за залагания или онлайн игри. Често условията за ползване на тези сайтове са доста объркани, с малки буквички на нестандартни места или пък съвсем некоректни. Ако се регистрирате на подобен сайт с виртуална карта, ще знаете колко точно сте платили в него, защото още преди самата регистрация ще трябва да сте „заредили" картата с предвидената от Вас сума.

Как се работи с виртуалните карти?

Виртуалната карта може да е като „добавка" към другите Ви карти. Така, ако например имате портфейл от кредитни карти и дебитни, можете чрез платформите на банките за онлайн банкиране да прехвърляте средства от другите си карти във виртуалната и чрез последната да извършвате разплащанията си. Това не е свързано с такси за преводи, а по-скоро с фиксирана годишна такса за виртуалната карта (номер).

Съществува и друг вариант. Можете да имате подобна карта и без да си откривате сметка в банката. Още при закупуване на картата я зареждате с дадена сума, като в последствие можете да я „презаредите" в банков клон.

Към момента подобни карти се предлагат от Транскард, Банка ДСК и от Централна кооперативна банка. При Транскард и Банка ДСК картата е по-скоро допълнение към вече издадени карти, докато картата на ЦКБ може и да е по-необвързваща (по втория вариант описан по-горе).