При действащ паричен съвет икономическите последствия от изпреварващата инфлационна динамика се проявяват по няколко линии:

(1) Износът започва да чувства засилващ се натиск по линия на оскъпяващите се производствени разходи;
(2) Вносът става все по-достъпен и предпочитанията на вътрешния потребител се пренасочват от потребление на местни стоки към потребление на вносни;
(3) Атрактивността на страната за чуждестранните туристи от гледна точка на относително евтини (с подбити цени) туристически и всякакви други услуги намалява;
(4) Но: Повишава се международната оценка на вътрешния труд - доходите на населението в международни измерения (EUR, USD) нарастват по-бързо от реалните му доходи.

Генерира се инфлационно напрежение в производствените структури, което не се предава изцяло на потребителските цени. През последните три години (2003-2005 г.) например средногодишният темп на прираст на цените на използваните в производството суровини и материали (PPI) превишава този на крайните потребителски цени (CPI) - 5.9% срещу 4.4%!

Единственото икономическо противодействие предполага както производството на стоки, така и предлагането на услуги да намерят начини и пътища за поддържане и повишаване на конкурентоспособността си главно по линия на повишаване на ефективността и качеството на произвежданите стоки и услуги.

Бизнесът у нас съумява да се справя с предизвикателствата на последователно и реално засилващата се местна валута, а и потреблението реагира на промените в относителните цени. Като показателен пример на фигурата може да се проследи изменението на енергоемкостта на БВП.

Постепенното освобождаване от административния натиск върху енергийните цени променя отношението на икономическите агенти и населението към енергийните ресурси и положителните резултати не закъсняват - БВП бележи чувствителни позитивни темпове при почти неизменно потребление на енергия. Определена част от общото снижение на енергоемкостта на БВП се дължи на вътрешноструктурно производствено преформатиране, което също може да се оцени положително доколкото се налага прогресивен модел на производствена активност.

Ярък пример за потенциала на реалния сектор да преодолява затрудненията от оскъпяването на местната валута е интензивната динамика на износа на стоки и услуги. През 1999 г. износът на стоки се оценява на 4 млрд.USD, докато през 2005 г. той е близо три пъти повече (средногодишен темп на прираст за шестгодишния период в текущи USD от 20%!)! Сходна е ситуацията и с постъпленията от туризма (прираст от 2.6 пъти в номинални USD-измерения за последните шест години!). Променените условия позволяват на българската икономика да намери възможности за чувствително нарастване на износа на стоки и услуги въпреки подтискащото въздействие на оскъпяващата се местна валута.

Потребителят чувства позитивната икономическа динамика по линия на повишаващите се реални доходи, а благоприятното влияние на оскъпяващата се местна валута - по линия на повишаващата се международна оценка на вътрешния труд. Вносните стоки и услуги стават все по-достъпни за българските граждани основно поради изпреварваща динамика на вътрешните доходи в международни измерения (EUR). Последното способства и за интегрирането на страната в европейските и световни структури.

Констатациите (в негативен контекст) за (относително) високата инфлация у нас следва да се приемат конструктивно. Чрез по-високата си инфлация България се подготвя за членство в еврозоната. Повишава се общото вътрешно равнище на цените, а се променя и системата на относителни цени. Всичко това се извършва в процеса на адаптация към европейските реалности. Изпреварваща инфлация ще се поддържа докато страната се подготви окончателно за присъединяване към еврозоната. Добрият треньор пуска боксьора-аматьор на професионалния ринг тогава, когато той вече е натрупал необходимата мускулна маса и издръжливост.