В Българската национална телевизия ще има оптимизация и съкращения, но преди това ще се направи анализ, за да се види натовареността на хората и изпълняват ли се длъжностните характеристики или те са остарели. Това заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова. Според нея съкращенията ще доведат до по-високо заплащане на професионалистите, което ще ги задържи в медията и няма да предпочетат частните телевизии. Тя поясни, че оптимизацията включва още разкриване на нови звена и закриване на остарели. Анкова каза, че трябва да се направи анализ дали е по-ефективно да се наемат хора отвън или да се работи с наличните продуцентски кадри, предаде БНР.

Ще се преразгледат и бюджетите на всички предавания с цел подобряване на ефективността. Първото нещо, което трябва да гарантира БНТ е качеството и е по- добре да има малко продукция, но качествена, смята още генералният директор. Тя ще предложи да отпадне ограничението за рекламата в БНТ, като се въведе продуктовата реклама. Според Анкова така телевизията няма да е зависима само от държавния бюджет и ще покаже, че може и сама да си изкара пари.

Вяра Анкова съобщи още, че следващата седмица УС на медията ще избере програмен директор, без да назове името на кандидата. Засега няма конкретен кандидат и за ръководител на дирекция "Информация" и тя ще се ръководи от изпълняващ длъжността.