Вятърната и слънчевата електроенергия ще бъдат икономически конкурентни спрямо изкопаемите горива, без да се прибягва до държавни субсидии, до 2025 г., според ново проучване на американската Национална лаборатория за възобновяема енергия.

Проучването, публикувано миналия месец, твърди, че съсредоточаването на възобновяеми енергийни инсталации в най-производителните региони на страната може да помогне за намаляване на разходите за чиста електроенергия, пише GreenTech.bg .

В доклада, който е подкрепен от американското министерство на енергетиката, се твърди, че дори когато се вземат предвид разходите за преносната инфраструктура и интеграцията, слънчевата и вятърната енергия пак ще могат да се конкурират с електроцентралите на газ на база цена.

„Портфолиото от източници на електроенергия на бъдещето може да бъде едновременно икономически ефективно и разнообразно", каза водещият автор на доклада Дейвид Хърлбът в изявление.

"Ако възобновяемите енергийни източници и природният газ на разходите за един киловатчас енергия са еднакви, тогава стойността за клиентите става във въпрос на намиране на правилната комбинация."

Той добави, че докато възобновяемите енергийни източници досега са се развивали главно благодарение на държавно финансиране и изсквания енергийните компании да доставят определен дял чиста енергия, то сега има данни, че възобновяемите енергийни източници могат да се окажат икономически изгодни, когато изтече последният срок на сега действащите субсидии - през 2025 година.