Залцгитер (Salzgitter), вторият в Германия производител на стомана, в сряда заяви за сключване на предварителен договор с френската компания Vallourec, предаде AFP. Според договора французите ще продадат на германския концерн поделението Vallourec Precision Etirage (VPE), сумата не се посочва.

VPE се е специализирал в производството на безшевни топлоотдаващи тръби, главно за автомобилната индустрия и за тази година очаква продажби в размер на € 220 млн.

Поделението VPE оперира с пет завода във Франция и дава работа на 1,230 служители.

Залцгитер заявява, че студените завършителни операции във VPE ще допълнят съществуващите дейности по прецизни тръби, които се извършват в германското поделение Mannesmann Praezisrohr (MHP) и в холандското поделение Mannesmann Robur (ROB).

И Залцгитер, и Vallourec са „убедени от нуждата за консолидация в европейския пазар на прецизни тръби, която най-вече е движена от необходимостта да се отговори на нарастващото търсене и изисквания на релевантните потребителски сектори", гласи изявлението.

Обединеното дружество ще заеме водеща роля на европейския пазар.

Като част от сделката, Залцгитер ще придобие от Vallourec и завода за горещо валцуване на тръби в Цайтхайн, Саксония. Цайтхайн вече осъществява доставки от полуготови материали за VPE, MHP и ROB. Там са заети 350 души.

Промяната на собствеността трябва да бъде потвърдена от надзорните бордове на Залцгитер и Vallourec, както и от органите за защита на конкуренцията.