Чешката компания Skoda обяви редица премиери на автомобилното изложение в Женева през март. Главните новости от чешката марка са компактният кросоувър Kamiq и хечбека Scala.

Снимка 409835

Източник: Skoda

Така също пред публиката ще се покаже концептуален електрически кросоувър, наречен Vision iV. Автомобилът ще бъде изграден върху модулната платформа MEB на концерна Volkswagen, предназначена специално за автомобили с електрическо задвижване.

Снимка 409836

Източник: Skoda

Съдейки по тийзър изображенията, новият модел ще получи покрив с падаща линия, големи 22-инчови аеродинамични лети джанти, както и външни камери с корпуси под формата на перки от акула, които ще сменят традиционните странични огледала. Липсата на централни колони може да означава, че концептуалният автомобил ще има отварящи се задни врати срещу посоката на движението (suicide doors).

Снимка 409839

Източник: Skoda

Друга премиера на автошоуто в Женева ще бъде новият компактен кросоувър Kamiq. В моделната гама на марката автомобилът ще се позиционира под Karoq и Kodiaq. Дизайнът на модела е изпълнен в стила на концепта Vision X.

Двигателната гама на модела включва 1,0-литровият TSI бензинов мотор с три цилиндъра, с мощност 95 к.с. и 175 Нм въртящ момент. Освен това на клиентите ще бъде предложен същият двигател, но с мощност 115 к.с. и 200 Нм въртящ момент. Топ версията на Kamiq ще се предлага с 1,5-литров TSI бензинов агрегат. Мощността му е 150 к.с и 250 Нм въртящ момент. 

Снимка 409838

Източник: Skoda

Междувременно кросоувърът може да бъде оборудван с четирицилиндров дизелов двигател с работен обем 1,6 литра. Мощността му е 115 к.с. и 250 Нм въртящ момент. На разположение на купувачите ще бъде и газова версия на Kamiq с 1,0-литров G-Tec двигател (90 к.с.). 

Снимка 409840

Източник: Skoda

Също така в Женева посетителите ще могат да видят хечбека Scala, чието производство вече е в ход в завода в Млада Болеслав, Чехия. Новият автомобил е първият модел на чешката марка, който се базира на модулното шаси MQB-A0 на концерна Volkswagen. Дължината на автомобила е 4362 мм, широчината - 1793 мм, а височината - 1471 мм. Междуосието е 2649 мм. Skoda Scala ще бъде достъпен с изцяло цифрово арматурно табло Virtual Cockpit с диагонал 10,25 инча. Компанията твърди, че това е най-голямото виртуално арматурно табло сред моделите от компактния сегмент.

Снимка 409841

Източник: Skoda

В допълнение, на автомобилното изложение ще бъде представена обновена версия на състезателния хечбек Skoda Fabia R5, която има промени в стила на гражданската модификация на хечбека. Освен това в Женева ще бъдат показани специални версии на кросоувърите Karoq и Kodiaq с нови опции. Друга премиера ще бъде концепт с две колела с електрическа задвижваща система.