Малка компания от Южна Африка с името Cape Advanced Vahicles възроди един емблематичен модел на Ford - GT40. Фирмата произвежда негови реплики със същия дизайн. Първата такава се е появила още през 1999 година, като возилото бързо стават популярно по думите на шефа на компанията Джорди Редди.

През 1966 година оригиналният автомобил прави невъзможното, като побеждава четири поредни пъти Ferrari в рамките на 24-часовото състезание за спортни коли във френския град Льо Ман.

Това е първата толкова важна победа на американски производител в Европа. Автомобилите, произведени тогава, стават истински хит. Днес обаче е много трудно и скъпо да се сдобиеш с модела.

Заради интереса от Ford предлагат нови лимитирани версии на GT40 срещу 400 хиляди долара, пише CNN Money.

За разлика от тях обаче репликата на Cape Advanced Vahicles не се сглобявана ръчно. 80% от частите за нея се правят от местни производители.

Колата се предлага с модерен Ford V8 двигател, но някои клиенти предпочитат да си купят такъв, произведен в Южна Африка.

Във фирмата работят осем човека, като на година тя изнася по 15 возила. Наскоро обаче производственият капацитет е бил увеличен двойно заради ръст в търсенето.

Компанията изнася за САЩ, Канада, Европа, Австралия и Обединените арабски емирства, като тя е една от петте, предлагащи реплики на GT40. Цените на колите й са между 100 и 130 хиляди долара.