Канадското издание HotCars съставя списък с най-евтините автомобили в света, който включва коли от пазара както от Китай, така и от Индия, от САЩ и от европейските страни.

От Hotcars отбелязват, че повечето бюджетни автомобили са изключително опростени по дизайн, липсва сложна спомагателна електроника, използвани са най-евтините материали. Канадците нямат претенции да са е изчерпателни в списъка по цена на автомобилите, а просто са включили в него най-достъпните модели от различни региони на света.

Renault Kwid (3900 долара) , разработен от френска компания специално за индийския пазар, е най-достъпната кола в този списък. В същото време авторът отбеляза, че малкият кросоувър "изглежда чудесно за автомобил от най-ниското ниво".

Малко по-скъп е Maruti-Suzuki Alto (4100 щатски долара) , който е един от най-евтините автомобили в Индия от близо 20 години.

Hong Guang Mini EV (4400 щатски долара) стана най-популярният електрически автомобил в Китай по-рано тази година, надминавайки по продажби Tesla Model 3. Преработената версия на този автомобил скоро ще се продава в Европа под марката FreZe.

Lada Granta ($6 200) остава в списъка на бестселърите в Русия в продължение на много години поради достъпната си цена. В същото време Hotcars отбелязва, че автомобилите Lada отдавна са се превърнали в интернет мем и обект на шеги заради ниското им качество и ниво на безопасност.

Dacia Sandero ($8 300) е най-евтиният автомобил в редица европейски страни. Този модел се произвежда от 2007 г. и оттогава е успял да се промени в продължение на три поколения.

Smart ForTwo ($14 650) също попадна в списъка на най-достъпните автомобили в Европа. Двуместният хечбек е обичан заради компактните си размери, което го прави лесен за маневриране в тесни улици.

Chevrolet Spark ($14 400) е най-евтиният автомобил на американския пазар. В същото време Hotcars подчертават, че цената на компактен хечбек е повече от четири пъти по-висока от най-достъпната кола в Индия.

Mitsubishi Mirage ($14 990) е още един модел на американския пазар за по-малко от 15 000 долара. Хечбекът беше наречен добра покупка за непретенциозни шофьори, които просто трябва да стигнат от точка А до точка Б.

Що се отнася до Lada Granta, според резултатите от първите два месеца на 2021 г. моделът оглавява списъка на бестселърите на руския пазар, както и редовно през последните години. През януари и февруари са продадени 17 510 копия на модела, чиито цени в момента започват от 510 900 рубли. Lada Granta се предлага с 1,6-литрови двигатели с мощност 87, 98 и 106 конски сили, пише Autonews.