Американският автомобилен производител Tesla се е съгласил да плаща по 2,23 милиарда йени, или 323 милиона долара, на Китай. Сумата е част от споразумението, което компанията за електрически коли е сключила с азиатската страна, за да изгради завод в Шанхай.

Според договора с правителството, Tesla трябва да започне да генерира годишните данъчни приходи за него в края на 2023 година или да върне земята, която използва, пише Bloomberg.

Освен това американската компания ще трябва да вложи още 14,8 милиарда йени или 2 милиарда долара като капиталови разходи в завода през следващите пет години. Първата фабрика на Tesla на друг континент цели да избегне митата, които се увеличават заради търговската война и да запази цените ниски на най-големия пазар на електрически автомобили в света.

Tesla се готви да увеличи производството

Tesla се готви да увеличи производството

През второто тримесечие на 2019 година производителят на електромобили вече постави рекорд при доставките

Изискванията към Tesla не са трудни за изпълнение предвид намерението ѝ да инвестира милиарди долари в проекта си. По план компанията трябва да произведе половин милион автомобили в завода си в Шанхай през следващите 12 месеца. Това обаче зависи от темпа, с който се увеличава продукцията.

"Вярваме, че изискването за капиталовите разходи и за данъка за годишен наем на земята са изпълними дори ако производството е доста по-малко от първоначално предвиденото", става ясно от изявление на Tesla.