27 септември 2023 г. е голямо събитие в света на технологиите - 25-ият рожден ден на Google. Пътуването на тази американска мултинационална технологична компания имаше скромно начало и цялото пътуване не е нищо друго освен забележително, пише Business Today.

В средата на 90-те двама ярки умове, Лари Пейдж и Сергей Брин, се засичат като докторанти в програмата за компютърни науки на Станфордския университет. Тогава те нямали представа, че тяхното сътрудничество ще промени цифровия пейзаж на света завинаги. Те започнали изследователски проект, първоначално наречен "BackRub", който в крайна сметка се превъща в търсачката, която сега познаваме като Google.

Лари Пейдж изследва математическите тънкости на структурата на връзките в World Wide Web. Той поставя основите на революционен алгоритъм за търсене, който превърна Google в гиганта за търсене, който познаваме днес. До 1998 г. проектът им се превръща в Google, име, вдъхновено от "Googol" - математически термин, който представлява много голямо число.

През август 1998 г. Google Inc. получи своя официален акт за раждане под формата на чек от $100 000 от Анди Бехтолшайм, съосновател на Sun Microsystems. От стаята си в общежитието в Станфорд Пейдж и Брин се преместват в първия си "офис" - нает гараж в Менло Парк, Калифорния. Офисът имал както компютри, така и маса за пинг-понг, и се превръща в техен дом за следващите няколко години.

По-скъпо от Лондон и Париж: Цените на жилищата в Цюрих стават непоносими, благодарение на... Google

По-скъпо от Лондон и Париж: Европейският град, в който цените на жилищата стават непоносими, благодарение на... Google

Причината е високото търсене във финансовия център

Отвъд търсенето

Днес влиянието на Google се простира далеч отвъд неговата търсачка. С продукти като YouTube, Android, Gmail и Google Maps - Google се превърна в неразделна част от ежедневието на милиарди хора по целия свят.

Влиянието на Google в света на технологиите се разпространява, когато тя се превръща в търсачката по подразбиране за Yahoo през 2000 г. AdWords стартира през октомври 2000 г., като по този начин постави основата за доминирането на онлайн рекламата на Google.

Следващото голямо развитие идва през 2004 г., когато Google обяви, че Gmail ще предложи зашеметяващите 1 GB капацитет за съхранение, като по този начин направи Gmail неразделна част от живота ни и ще отблъсне конкуренцията на YahooMail и Hotmail на Microsoft. Компанията стана публична през август същата година.

AI ботът на Google най-накрая има шанс да е полезен

AI ботът на Google най-накрая има шанс да е полезен

Bard може да рови в карти, писма и документи вместо вас

Раждането на Android и YouTube на Google

Иновациите на Google не спряха до имейла. Компанията се впусна в мобилните устройства с придобиването на Android през 2005 г. и стартирането на Google Talk. Придобиването на YouTube през 2006 г. сигнализира навлизането на Google в онлайн видео пространството.

Придобиванията на Google продължиха с DoubleClick през 2007 г., разширявайки влиянието си в онлайн рекламата. Универсалното търсене, въведено през 2007 г., позволи на потребителите да имат достъп до широк набор от видове съдържание в едно търсене.

През 2008 г. Google представи първия си телефон с Android, T-Mobile G1, и представи на света уеб браузъра Chrome. Следващите години станаха свидетели на стартирането на Google Glass, придобиването на стартъпа за картографиране Waze и създаването на Alphabet, компанията майка на Google, със Сундар Пичай, който пое управлението като главен изпълнителен директор на Google.

Facebook, Google и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничения в ЕС

Facebook, Google и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничения в ЕС

Следва ли вълна от правни битки?

Бъдещето на Google

По-рано този месец Сундар Пичай, сподели вижданията си за бъдещето на компанията, особено за нейните възможности с AI, в публикация в блог. Google навлиза в своя следващ четвърт век, когато се бори с други мощни компании във всеки продуктов сегмент. AI е една от най-големите възможности, които Google се опитва да използва, и вече е сред водещите имена в тази област. Следващите 25 години може да изискват още повече иновации и работа от Google, за да запази лидерството си.