Компании като Mitsubishi и Rolls Royce са известни с това, че произвеждат редица продукти - от мотоциклети до климатици. Те обаче оперират и на доста по-различен пазар.

Последният доклад за оръжейната индустрия на Стокхолмския международен институт за изследване на мира включва класация от 100 компании, произвеждащи оръжия, пише Business Insider.

Не е изненадващо, че 42 от тези 100 компании са основани в САЩ. Много от производители на оръжия, попаднали в класацията, са познати с други стоки като превозни средства и домакински уреди. Ето и част от тях:

Fujitsu

Само малка част от бизнеса на японската компания е концентрирана върху производството на оръжия. Въпреки това това подразделение ѝ носи 1,11 милиарда долара приходи през 2017 година, което се равнява на 3% от общия оборот.

Kawasaki

Намиращата се в САЩ компания е известна с мотоциклетите си. Освен тях обаче, тя продава още кораби и военни самолети. Печалбите от оръжейния ѝ бизнес стигат до 2,14 милиона долара.

Saab

Бившият шведски производител на автомобили вече разчита основно на другите свои дивизии. Продажбите на оръжия и други продукти за военната индустрия представляват 83,9% от оборота му през 2017 година.

Mitsubishi

Продукцията на японския производител е доста всеобхватна - от автомобили през домакински уреди до климатици. Mitsubishi Heavy Industries e подразделение от цялата група Mitsubishi. Данните показва, че продажбите в оръжейния сектор са нараснали с 3,57 милиарда долара през 2017 година, а това прави 9,7% от общите продажби.

Rolls Royce

Британската компания е популярна с производството на коли. Тя заема 14-то място в изготвената класация от Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Продажбите ѝ възлизат на 4,42 милиарда през 2017 година, а това е 22,8% от общия оборот.