По-рано днес фармацевтичната компания оповести, че новото ѝ респираторно лечение срещу коронавируса е дало положителни резултати в клинично изследване, обхващащо болни от коронавирус пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, предаде CNBC.

Според нея пулверизаторът, съдържащ медикамента SNG001, е довел до подобряване на състоянието и предотвратяване на влошаване на симптомите с до 79% в сравнение с групата, на която е дадено плацебо. "Пациентите, които го получаваха, имаха двойно по-висок шанс да се възстановят (което дефинираме като "състояние, което не ограничава дейностите им", или като "състояние с никакви клинични или вирологични признаци на инфекция") по време на приема на медикамента, в сравнение с онези, които получаваха плацебо", посочват от компанията.

GlaxoSmithKline купува дял от CureVac

Фармацевтичният гигант GSK купува дял в производител на ваксини срещу COVID-19

Сделката е за 130 милиона паунда

Двойно сляпото изследване е обхванало общо 101 пациенти в девет специализирани болници във Великобритания, а периодът на провеждането му е бил между 30 март и 27 май, изтъкват от компанията.

За момента обаче от компанията не са публикували изследването в журнал нито пък са известни пълните данни. За SNG001 се използва срещащият се природата антивирусен протеин интерферон бета, който се инхалира директно в белите дробове. Целта е да предизвика имунен отговор, а целта на терапията е да спре влошаването на състоянието при вече болни пациенти и да предотврати нуждата от поставянето им на вентилатор.

"Тези резултати може да са индикатор за гигантския напредък, до който SNG001 може да доведе при лечението на болните от коронавирус", каза главният изпълнителен директор на компанията Ричард Мардсен. "Нашите усилия сега ще се фокусират върху работата с регулаторните органи, за да представим медикамента на пациентите колкото се може по-бързо."

В резултат на новината акциите на Synairgen рязко се изстреляха. Те се търгуваха при цена от 36,4 паунда за акция в началото на търговията, а след това нараснаха до 235,9 паунда за акция - ръст от 550% само в рамките на половин търговски ден.

Познат сценарий: Надежди за ваксина срещу коронавируса изстреляха борсите

Познат сценарий: Надежди за ваксина срещу коронавируса изстреляха борсите

Преди седмица същото направи и положителна новина от Pfizer и BioNTech

Подобни неща се случваха на борсите и след като други компании оповестяваха пробиви разработването на ваксини. Едни от водещите от тях са консорциума между Pfizer и BioNTech и работещата сама Moderna.