Новите мита върху китайския внос, които Белият дом готви, могат да повишат цените на някои от продуктите на Apple.

За това предупреждават от компанията в писмо, адресирано до търговския представител на САЩ Робърт Лайтицер. В него не визират намеренията на администрацията на президента Доналд Тръмп за налагането на нови тарифи върху импорта от Китай, изчисляван на 200 милиарда долара.

"Тъй като всички тарифи в крайна сметка се явяват като тежест върху американските потребители, може да се каже, че те ще увеличат и цената на продуктите на Apple", посочват от технологичния гигант в писмото.

Според компанията най-вероятно ще бъдат засегнати часовниците Apple Watch, Apple Pencil, HomePod и MacMini. Все пак от производителя не коментират нищо за техният продукт номер 1 iPhonе.

"Нашите притеснения около митата са, че най-големият удар от тях ще понесат Щатита и това ще даде резултат в по-слаб растеж в страната, намаляване на конкурентоспособността и по-високи цени за американските потребители", се казва още в писмото.

В петък Доналд Тръмп обяви, че въпросните тарифи за 200 милиарда долара "могат да бъдат въведени съвсем скоро в зависимост от ситуацията".

През миналата седмица други технологични компании, като Cisco, Dell и HP също предупредиха за негативния ефект на митата върху техния бизнес.