Покупката на мобилната чат услуга WhatsApp от Facebook за 19 милиарда долара се отрази косвено и на канадската компания за смартфони BlackBerry.
Чат услугата BBM би трябвало да струва около 3,4 млрд. д., предвид цената, на която Facebook купи WhatsApp

Акциите на BlackBerry поскъпнаха, в резултат на нараснало търсене, което пък бе породено от преоценката на стойността на услугата BlackBerry Messaging (BBM), която е конкурентна на WhatsApp, пише TechNews.bg.

Щом WhatsApp струва 19 милиарда долара, колко тогава е цената на BBM, се питат анализаторите. Услугата на BlackBerry стартира по-рано от WhatsApp, но отстъпва по брой абонати и темпове на растеж, тъй като доскоро беше затворена само в рамките на платформата BlackBerry OS.

В момента аудиторията на WhatsApp възлиза на 450 млн. души и се очаква да продължи да нараства след покупката от Facebook - най-голямата социална мрежа с над милиард потребители. Услугата е достъпна за потребителите на всички мобилни платформи - iOS, Android, Windows Phone и BlackBerry.

BBM, от своя страна, също е доста популярна услуга и вече отворена и към други платформи. Освен това BlackBerry, която изпитва сериозни проблеми със смартфон бизнеса си, отдели в самостоятелна структура BBM, явно осъзнавайки нейния голям потенциал.

Наскоро анализаторската компания Raymond James оцени BBM на 240 млн. д., или 3 д .на един потребител на услугата. В същото време WhatsApp беше продадена за 19 млрд. д., което означава, че цената на един неин потребител е 42 долара.

Именно тази 14-кратна разлика води до преоценка на стойността на BBM и оттук насетне вероятно услугата ще поскъпне много сериозно. Ако се вземе като база сделката на Facebook и WhatsApp, то цената на BBM би трябвало да бъде не 240 млн. долара, а близо 3,4 милиарда долара. Дали обаче има втори купувач с толкова широки пръсти като Facebook?