След като преди седмица една от най-старите авиокомпании в света беше обявена в несъстоятелност и въпреки тежкото финансово състояние, в което се намира, тя възстановява част от полетите си.

Националната Czech Airlines ще пътува отново до 5 дестинации, като ще увеличи честотата на полетите си до някои европейски страни, съобщава Radio Prague.

Авиокомпанията ще възстанови линиите си до Одеса, Амстердам, Копенхаген, Исландия и Малта, става ясно от официално съобщение, което идва в средата на осъществяването на плана за преструктуриране на бизнеса ѝ. Пътуванията до тях бяха преустановени заради пандемията.

Към момента превозвачът обслужва само няколко редовни линии - до Париж, Стокхолм, Киев и Москва. От компанията се готвят да увеличат полетите си до тях в следващите седмици.

Как се стигна до фалита на Czech Airlines?

След почти 100 години във въздуха: Как се стигна до фалита на петата най-стара авиокомпания в света?

Компанията освобождава всичките си служители и вероятно ще започне да разпродава самолетите си

През миналата седмица градският съд в Прага потвърди несъстоятелността на Czech Airlines, която работи от 1923 година.

До това се стигна след подадени искове от страна на 266 кредитори, основно доставчици на компанията, както и от 230 000 нейни пътници, поискали компенсации за отменени полети през миналата година. С всичко това неизплатените дългове на Czech Airlines възлизат на 82 милиона долара.

През февруари от авиокомпанията обявиха, че постепенно ще освободят всичките си 430 служители.