Китайската Huawei е гигант в технологичната индустрия, като тя е един от най-важните производители на телекомуникационно оборудване. Също така тя играе централна роля във въвеждането на новото поколение 5G мрежи.

Въпреки временното примирие, постигнато между САЩ и Китай след срещата на президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин в рамките на Г-20, рисковете на технологичния лидер остават реални. Дали обаче едно задълбочаване на натиска върху Huawei в бъдеще може да "срине" китайския лидер?

"Това е 110-милиардна компания и това я прави наистина голяма в известен смисъл, за да бъде унищожена. Причината е, че тя е тяхно свързана с веригите за доставки на критична телекомуникационна инфраструктура при това в световен мащаб", смята Пол Триоло от Eurasia Group.

Смартфоните на Huawei бяха революция за Европа. Но сега потребителите им обръщат гръб

Смартфоните на Huawei бяха революция за Европа. Но сега потребителите им обръщат гръб

Несигурността около американските санкции срещу компанията държи купувачите далеч от марката

5G лидер

Китайският производител е световен лидер в доставката на телекомуникационно оборудване, а вложенията му в развитието на 5G мрежите възлизат на 2 милиарда долара. Също така има подписани 50 споразумения в 30 различни държави за въвеждането на мрежите от ново поколение.

Именно Huawei е доставчик на инфраструктурата за 4G мрежите в много европейски държави, като въвеждането на следващия стандарт ще бъде по-лесно и евтино за тях, ако продължат да работят с китайската компания.

Мениджър на Nokia: Американската кампания срещу Huawei е печеливша за нас

Мениджър на Nokia: Американската кампания срещу Huawei е печеливша за нас

Финландската компания ще има възможност да разшири бизнеса си в Австралия, Нова Зеландия и САЩ

Само в Европа невъзможността за използване на оборудването на Huawei може да струва на телекомите 62 милиарда долара. Също така това би забавило интегрирането на 5G мрежите с около 18 месеца, изчисляват от групата на мобилни оператори GSMA, цитирани от CNN Business.

"Отсъствието на производителя на Стария континент и на другите развиващи се пазари ще отвори "огромна дупка" на пазара. Причината е, че може би няма конкурент на Huawei, който достатъчно бързо би могъл да компенсира липсата на китайската фирма", обяснява още Триоло.

Щатските технологични гиганти възстановяват част от доставките за Huawei

Щатските технологични гиганти възстановяват част от доставките за Huawei

Американските компании намериха вратичка в закона - но само за някои части