Стойността на електрическите автомобили втора употреба се увеличава във Великобритания, тъй като търсенето на превозни средства с ниски емисии изпреварва предлагането. Това посочва анализ на сайта за препродажба на автомобили CarGurus, цитиран от greentech.bg.

Обратно на очакваното за тенденциите на пазара за автомобилите втора употреба цените на електрическите превозни средства (EV) при препродажба се увеличават, а не намаляват.

Препятствието, което електромобилите трябват да преодолеят

Препятствието, което електромобилите трябват да преодолеят

Спадът в цените на батериите през миналата година бе обнадеждаващ, но дали ще продължи?

Въз основа на анализ на хиляди обяви за употребявани автомобили в Обединеното кралство сайтът CarGuru е установил, че цените на четири популярни модела електрически автомобили - BMWi3, Nissan Leaf, Renault Zoe и Tesla Model S - или са се повишили, или най-малкото са запазили нивото си от 2017 година.

Във всички случаи те далеч превъзхождат бензиновите и дизеловите си еквиваленти, изброени на сайта CarGurus за същия период, показват анализите.

Renault Zoe се радва на особен интерес. Анализът на CarGuru предполага, че между януари 2017 г. и ноември 2019 г. средната заявена цена се е увеличила с 18 на сто. За сравнение цената на дизеловата Ford Fiesta е спаднала с 22% за същия период.

Бумът на електромобилите приключи. Поне засега

Бумът на електромобилите приключи. Поне засега

За това говори цената на лития, която се е свила с 31% за последните 15 месеца

Проучването установи също, че електрическите автомобили от по-висок клас като Tesla Model 3 бележат спад на търсената цена от 29% в периода между октомври 2017 г. и ноември 2019 г. Въпреки че това на пръв поглед звучи зле на фона на ръста на цените на други електромобили, Model 3 е запазила повече от стойността си в сравнение с бензиновите и дизеловите автомобили в своя клас - за същия период средната цена на Mercedes S-Class например е спаднала с 37%.