Бързото развитие на пазара на електромобилите предизвика очакванията, че той ще продължи да расте с още по-бързи темпове в следващите няколко години. Но нови данни на Bloomberg, показващи пренасищане на пазара на литий, сочат, че може би бумът при зелените коли е приключил. Поне засега.

Не много отдавна цените на метала растяха рекордно бързо с нарастването на търсенето от страна на автомобилните компании.

Експанзията на пазара приключи в края на 2017 година, когато глобалната икономика даде първи сигнали за забавяне.

Така през последните 15 месеца цените на лития се потопиха. Пресанищането на пазара е резултат от няколко фактора, включително по-слабо търсене от страна на Китай и разширяване на добива в Австралия - най-големият износител на литий в света.

Литият не може да спре да поевтинява

Най-важният метал за електромобилите не може да спре да поевтинява

Въпреки очакванията на анализаторите за ръстове

Заради това през последните 15 месеца цената на суровината е с 31% надолу и вероятно тя ще продължи да пада. И все още никой не знае кога ще се стабилизира отново, пишат от специализираната платформа OilPrices.

Тази ситуация идва в момент, в който Австралия планира да увеличи добива си с една четвърт през следващите две години. Вторият най-голям износител - Чили, също разширява добива си, а Китай залага на удвояването му до 2024 година.

Наскоро анализатори от Lloyd предупредиха, че факторите на пазара говорят за едно - забавяне при електромобилите. И все още не е ясно кога тази тенденция ще се обърне.