Конгресът на САЩ е одобрил сума от над 1,9 млрд. долара, от пакета за помощ срещу коронавирус на обща стойност 900 млрд. долара, които ще бъдат използвани за възстановяване на средства на американските доставчици на услуги за премахване на оборудването на Huawei и ZTE от техните мрежи, предаде Telecoms.com.

Още през юни миналата година FCC официално определи Huawei и ZTE за заплаха за националната сигурност. Така тяхното оборудване не може да се използва от мрежовите оператори, желаещи да получат достъп до Фонда за универсални услуги (USF), на стойност 8,3 милиарда долара. А в края на миналия месец от FCC получиха и сумата от 1,9 милиарда долара, за да компенсират на разходите за замяна на китайската техника. Приоритетно ще се плаща на малките оператори, особено тези с два милиона абонати или по-малко, предаде Reuters.

Решението е добра новина за компаниите, опериращи в по-отдалечените региони на страната, които инвестираха в апаратура на Huawei и ZTE, привлечени от ниската ѝ цена. Именно те бяха несъгласни китайските компании да бъдат вкарани в черния списък и определени като заплаха за националната сигурност. несъгласието си. Един от най-гласните противници на програмата беше Алиансът на извънградските мрежи (RBA) и неговите членове.

"Практическият ефект от прилагането на такова правило е, че доставчиците от RBA ще трябва да се разделят с оборудване на стойност около 1 милиард долара в момента, използвано за осигуряване на мобилен и широколентов интернет в селските райони на САЩ, при това дълго преди техниката да е достигнала предела на полезния си живот и да бъде амортизирана", посочиха от асоциацията.

Колко точно ще струва на операторите да заменят Huawei и ZTE или колко от отпусната компенсация ще бъде поискана от тях, тепърва ще се разбере. Пред подобен въпрос е изправена и Европа, където Huawei беше изключен от местните 5G пазари. Докато GSMA изчислява, че в САЩ допълнителните разходи могат да достигнат 62 милиарда долара, независимата изследователска фирма Strand Consult сметна, че нетното увеличение на разходите ще бъде само около 3,5 милиарда долара. Основната причина за несъответствието с над 90%, твърди Strand Consult, се крие във факта, че операторите ще трябва да подменят по-голямата част от въпросното оборудване, независимо от забраната, тъй като то ще приключи жизнения си цикъл.