Третият най-голям туроператор в Европа, FTI Group - подаде документи за фалит. Новината обяви базираната в Германия компания. Вчера FTI Group подаде документи пред регионалния съд в Мюнхен за обявяване в несъстоятелност, съобщи агенция Reuters.

Като причина за фалита се посочват спадащите туристически резервации, както и множеството искове за предварителни плащания от доставчици, които компанията не може да изпълни.

Обявяването в несъстоятелност означава, че туроператорът ще трябва да отмени или да изпълни само частично всички пътувания от 4 юни, което може да засегне хиляди туристи в началото на натоварения летен сезон.

От Министерството на външните работи на Германия заявиха, че туристическата индустрия в страната и застрахователният фонд за пътувания, ще се погрижат за компенсацията на засегнатите туристи. При необходимост ще бъде оказано необходимото съдействие от чуждестранни консулства за безпроблемно връщане на германските туристи от чужбина в страната.

Що се отнася до самата компания - германските власи ще разследват по какъв начин са били изразходвани получените по време на пандемията от Covid-19 държавни средства в размер на почти 60 млн. евро.

Годишните продажби на компанията FTI Group през финансовата 2022-2023 г. възлизат на 4,1 млрд. евро. За FTI работят 11 000 души по целия свят, като компанията предлага(ше) екскурзии и почивки до повече от 40 страни в света, включително и до нашите курорти "Слънчев бряг" и "Златни пясъци".

Германският туроператор TUI отчете нетна печалба тази година, при загуба за миналата

Най-големият европейски туроператор отчете нетна печалба тази година, при загуба за миналата

Амбициите на компанията са да увеличи приходите си най-малко с 10% през фискалната 2024 г.