Летището в Пловдив може да се превърне в център за дистрибуция на стоки на редица големи международни компании за Европа. Сред проявилите интерес са китайския гигант Alibaba и COSCO, стана ясно по време на среща на областния управител Здравко Димитров и кмета Иван Тотев с представители на новия концесионер на аерогарата - китайската HNA Group.

По време на нея станало ясно още, че разговори се водят и с други онлайн платформи за търговия, като има планове за Китай и Азия да ще изнасят храни, авточасти и други стоки.

Според плановете на компанията, взе на концесия летището за 35 години, пистата ще бъде удължена и ще бъде изградена жп връзка. В допълнение от компанията се интересуват и от възможностите за разширяване на пътя между Пловдив и Асеновград, който води до аерогарата.

"Нямат намерение да чакат целия срок на концесията, а искат максимално бързо да започнат да правят вложения и да развият летището", посочва кметът Иван Тотев, цитиран от "24 часа".

"Помолихме ги освен карго зоната да развият и гражданските полети. Ще стартираме автобусна линия от централната гара в Пловдив до летището", казва още той. Също така по неговите думи от общината настояват за запазването на линиите до Лондон, Франкфурт, Милано и Брюксел.

Концесионерите обмислят още изграждането на ремонтна база, като в София вече има такава на Lufthansa. Засега интерес към нея има от дружеството Israel Aerospace Industries.

Договорът за концесия с HNA трябва да бъде подписан скоро, а 4 месеца след това летището ще започне да се управлява от тях. Планираните инвестиции са 79 милиона евро и по 600 хиляди лева годишно на държавата плюс 6% от приходите.